Od 30. septembra “energetski pasoš” obavezan

Bez autora
Mar 18 2012

Ministarstvo za životnu sredinu, rudarstvo i prostorno planiranje je posle dužeg razmatranja odredilo Inženjersku komoru Srbije (IKS) da obuči inženjere iz oblasti energetske efikasnosti. Ostalo je još samo da resorni ministar Oliver Dulić odobri komisiju koja će biti zadužena za obuku i stručni ispit. IKS će, kao strukovna organizacija, osposobiti inženjere za pregled zgrada, izrađivanje elaborata o njihovoj energetskoj efikasnosti i na osnovu njih izdavanje “energetskih pasoša”. Obuka stručnjaka za uvođenje takozvanih “energetskih pasoša”, koji će u Srbiji od 30. septembra biti obavezni za sve novoizgrađene objekte, počeće u aprilu. Svi zainteresovani za polaganje stručnog ispita za oblast energetske efikasnosti zgrada, kao i za obaveznu obuku inženjera za oblast energetske efikasnosti zgrada, prema programu koji je utvrdio Upravni odbor Inženjerske komore Srbije, mogu da se prijave elektronskim putem popunjavanjem prijave na sajtu IKS.

Od 30. septembra “energetski pasoš” obavezanMinistarstvo za životnu sredinu, rudarstvo i prostorno planiranje je posle dužeg razmatranja odredilo Inženjersku komoru Srbije (IKS) da obuči inženjere iz oblasti energetske efikasnosti.

Ostalo je još samo da resorni ministar Oliver Dulić odobri komisiju koja će biti zadužena za obuku i stručni ispit.

IKS će, kao strukovna organizacija, osposobiti inženjere za pregled zgrada, izrađivanje elaborata o njihovoj energetskoj efikasnosti i na osnovu njih izdavanje “energetskih pasoša”. Obuka stručnjaka za uvođenje takozvanih “energetskih pasoša”, koji će u Srbiji od 30. septembra biti obavezni za sve novoizgrađene objekte, počeće u aprilu.

Svi zainteresovani za polaganje stručnog ispita za oblast energetske efikasnosti zgrada, kao i za obaveznu obuku inženjera za oblast energetske efikasnosti zgrada, prema programu koji je utvrdio Upravni odbor Inženjerske komore Srbije, mogu da se prijave elektronskim putem popunjavanjem prijave na sajtu IKS. Rok za predaju prijave za polaganje stručnog ispita za oblast energetske efikasnosti zgrada za junski ispitni rok 2012. godine je 26. mart 2012. godine. Prijavu sa potrebnom dokumentacijom dostaviti poštom ili lično na adresu Komore, Bulevar vojvode Mišića 37. II sprat, Beograd.

"Energetski pasoš" zgrade sadržaće opšte podatke o zgradi, potrebnoj energiji, klimatske podatke, termotehničke i preporuke za poboljšanje energetskih svojstava objekta.

Upotrebna dozvola samo uz "energetski pasoš"

Posle 30. septembra ni jedan novi objekat u Srbiji neće moći da dobije upotrebnu dozvolu, ako nema pasoš, jer će pored uslova da je građevinski stabilan i izveden po onom što je predviđeno u lokacijskoj dozvoli i urbanističkim pravilima, morati da zadovoljava i standarde energetske efikasnosti.

Što se tiče starih i već izgrađenih objekata, za njih će biti potreban “energetski pasoš” ako se budu prodavali ili izdavali, a moraće da se unaprede najmanje za jednu kategoriju po pitanju utroška energije, radovima na fasadi, zamenom prozora, stolarije i drugim.

Nove zgrade neće smeti da troše godišnje više od 65 kilovat časova struje po metru kvadratnom, dok će stare moći najviše da troše 75 kilovat časova. U Srbiji postoji oko tri miliona objekata u kojima se sada troši između 150 i 200 kilovat časova po kvadratu godišnje.

Pravilnikom o energetskoj efikasnosti je, inače, obuhvaćeno 10 kategorija objekata - stambene zgrade sa jednim stanom, sa dva ili više stanova, upravne i poslovne zgrade, zgrade namenjene obrazovanju i kulturi, zdravstvu i socijalnoj zaštiti, turizmu i ugostiteljstvu, sportu i rekreaciji, zgrade namenjene trgovini i uslužnim delatnostima, zgrade mešovite namene, kao i one za druge namene koje koriste energiju.

Vlada Srbije je u petak usvojila Program za unapređenje energetske efikasnosti u 2012. kojim je obezbeđeno 1,3 milijarde dinara za radove na rekonstrukciji i adataciji javnih i stambnih objekata.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik