Općina Čitluk naložila legalizaciju i dala rok do 13. februara

Bez autora
Jan 11 2015

Općinsko vijeće Čitluk dalo je rok do 13. februara za podnošenje zahtjeva o legalizaciji bespravno izgrađenih objekata na području ove općine. Najveći problem s bespravnom gradnjom, kako ističu, je u hodočasničkom mjestu Međugorje, u kojem je oko 70 posto nelegalno izgrađenih stambenih jedinica i poslovnih prostora. Iz Općine poručuju da će vlasnicima objekata koji do tog roka ne podnesu zahtjev za legalizaciju biti ukinuta mogućnost da obavljaju bilo kakvu djelatnost. To će u Međugorju, koje živi od vjerskog turizma, dovesti do haosa jer će ukidanje privremenih rješenja za rad uzrokovati masovno zatvaranje brojnih objekata, među kojima su uglavnom ugostiteljski, a to će u konačnici značiti manje prihode od vjerskog turizma.

Općina Čitluk naložila legalizaciju i dala rok do 13. februaraOpćinsko vijeće Čitluk dalo je rok do 13. februara za podnošenje zahtjeva o legalizaciji bespravno izgrađenih objekata na području ove općine. Najveći problem s bespravnom gradnjom, kako ističu, je u hodočasničkom mjestu Međugorje, u kojem je oko 70 posto nelegalno izgrađenih stambenih jedinica i poslovnih prostora.

Iz Općine poručuju da će vlasnicima objekata koji do tog roka ne podnesu zahtjev za legalizaciju biti ukinuta mogućnost da obavljaju bilo kakvu djelatnost.

To će u Međugorju, koje živi od vjerskog turizma, dovesti do haosa jer će ukidanje privremenih rješenja za rad uzrokovati masovno zatvaranje brojnih objekata, među kojima su uglavnom ugostiteljski, a to će u konačnici značiti manje prihode od vjerskog turizma.

Vlasnici objekata iz Međugorja smatraju da je Općina ostavila prekratak rok te traže njegovo produženje za još jednu godinu.

- Ranije je postignut dogovor da se rok za legalizaciju može produžiti za još jednu godinu i mi ćemo tražiti da se to ispoštuje. Koliko god su ljudi krivi što su gradili bespravno, još više je kriva Općina koja nije stvorila uvjete da bi se moglo ići u proceduru građenja redovnim putem - kaže Dragan Vasilj, predsjednik Mjesne zajednice Međugorje.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik