Otkriveno tko je kupio atraktivno zemljište Mila Đukanovića u Budvi

Bez autora
Mar 30 2022

Dmitrij Iudin, ruski državljanin, kupio je od podgoričke kompanije Holdco East zemljišni kompleks od 20 tisuća kvadrata u podnožju brda Košljun na ulazu u Budvu, koji je prije šest mjeseci bio u vlasništvu tvrtke Global Montenegro, čiji je vlasnik Milo Đukanović, predsjednik Crne Gore i stranke DPS.

To je potvrđeno Vijestima, a u popisu nekretnina navodi se da se na to atraktivno zemljište Iudin uknjižio 21. ožujka.

Omogućena gradnja u fazama

Iudin je u Budvi vlasnik tvrtke Nova Development Company, koja je registrirana za izgradnju stambenih i drugih objekata, a posjeduje i oko 10.000 kvadrata zemljišta u Kolašinu.

Krajem rujna prošle godine Global Montenegro, partnerska kompanija Mila Đukanovića i njegovog kuma Vuka Rajkovića, ostala je bez vlasništva nad 20.000 kvadrata zemljišta u podnožju brda Košljun, kada se u katastru uknjižio Holdco East, a koji je prije toga, krajem 2020., na sebe preuzeo sve kreditne obveze koje je imala tvrtka predsjednika države.

To je urađeno jer Global Montenegro nije vratio milijunske kreditne obveze, koje je preuzeo prije 15 godina kada je kupljeno zemljište u Budvi.

Još u studenome 2020. Holdco East upisao je opterećenje na zemljišni kompleks, navodeći da je vjerovnik bankarskog kredita od pet milijuna eura koji je 2007. uzeo Global Montenegro za kupovinu zemljišta.

Tvrtka Holdco East je 18. studenoga 2020. u katastarsku evidenciju Uprave za katastar i državnu imovinu upisala hipoteku i time blokirala Đukanovićevo zemljište.

“Hipoteka u iznosu od 5,000.000 eura upisuje hipotekarni vjerovnik Holdco East sa zabranom otuđenja bez suglasnosti hipotekarnog vjerovnika”, pisalo je u dokumentima.

Kako se navodi u dokumentu u koji su Vijesti imale uvid, pozivajući se na planski dokument Detaljni urbanistički plan (DUP) Potkošljun, na zemljišnom kompleksu može se ukupno izgraditi 29.591 kvadrata bruto građevinske površine, što je pola kvadrature Staroga grada u Budvi.

Izdanim urbanističko-tehničkim uvjetima omogućeno je da vile imaju od tri do šest etaža. Površina pod objektom ne smije biti manja od 80 kvadrata, a omogućena je gradnja u fazama.

Općina ucrtala višak kvadrata

Đukanović i Rajković nisu tražili da im se izdaju urbanističko-tehnički uvjeti, tj. nisu imali namjeru graditi na zemljištu koji je 2008. urbanizirala tadašnja općinska vlast (DPS-SDP), koja je donijela kontroverzni DUP Podkošljun, ispunjavajući želje vlasnika zemljišta.

Da je DUP Potkošljun napravio urbanistički kaos usaglasili su se bivši ministri održivog razvoja Branimir Gvozdenović i Pavle Radulović, svaki u svom mandatu. Odmah nakon što je 2017., preuzeo dužnost ministar Pavle Radulović odbio je izdati suglasnost Općini Budva na izmjene i dopune DUP-a Potkošljun.

Ministar Branimir Gvozdenović nije dao zeleno svjetlo na planski dokument jer je, kako je objašnjeno iz ministarstva, Općina Budva ucrtala 330.000 kvadrata stambeno-poslovnog prostora više nego što je to nadređenim planom bilo predviđeno.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik