Ove godine završeno 34 posto manje stanova

Bez autora
Jun 28 2011

Posljednji podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) o vrijednostima obavljenih građevinskih radova u prvom tromjesečju ove godine pokazuju da se nastavlja negativan trend u građevinskom sektoru. Naime, u spomenutom razdoblju vrijednost obavljenih građevinskih radova s vlastitim radnicima (pravne osobe s 20 i više zaposlenih) je za 5,1 posto manja u odnosu na isto razdoblje lani, završeno je 34 posto manje stanova, a stanova u gradnji je 17 posto manje. Izdana odobrenja za građenje nakon minimalnog rasta od 0,8 posto u ožujku, u travnju ponovno bilježi pad na godišnjoj razini, i to od 5,1 posto. Ako se izuzme manji rast u ožujku ove godine i u veljači prošle godine (0,1 posto), RBA-ovi analitičari ističu da spomenuti pokazatelj bilježi konstantan pad posljednjih skoro dvije godine.

Ove godine završeno 34 posto manje stanovaPosljednji podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) o vrijednostima obavljenih građevinskih radova u prvom tromjesečju ove godine pokazuju da se nastavlja negativan trend u građevinskom sektoru.

Naime, u spomenutom razdoblju vrijednost obavljenih građevinskih radova s vlastitim radnicima (pravne osobe s 20 i više zaposlenih) je za 5,1 posto manja u odnosu na isto razdoblje lani, završeno je 34 posto manje stanova, a stanova u gradnji je 17 posto manje, navodi se u najnovijoj analizi Raiffeisen banke (RBA) od ponedjeljka. Izdana odobrenja za građenje nakon minimalnog rasta od 0,8 posto u ožujku, u travnju ponovno bilježi pad na godišnjoj razini, i to od 5,1 posto. Ako se izuzme manji rast u ožujku ove godine i u veljači prošle godine (0,1 posto), RBA-ovi analitičari ističu da spomenuti pokazatelj bilježi konstantan pad posljednjih skoro dvije godine.

Navode i da ponovni pad broja izdanih odobrenja za građenje jasno daje sliku o tržištu koje stagnira i na kojem se ne očekuju skoriji pozitivni pomaci, kaže se u RBA-analizi. U prva četiri mjeseca zabilježen je pad od 4,9 posto kod izdanih odobrenja za gradnju zgrada, pad od 10,5 posto kod izdanih odobrenja za gradnju ostalih građevina te pad od 2,2 posto kod izdanih odobrenja za gradnju stanova u odnosu na isti period lani. Iako slijede mjeseci povoljni za obavljanje građevinske djelatnosti, broj izdanih odobrenja za građenje bilježi pad od 9,1 posto na mjesečnoj razini. Uzme li se u obzir vrsta građevina, u travnju su u strukturi izdanih dozvola za građenje prevladavale dozvole za građenje zgrada (84,9 posto), dok je 15,1 posto dozvola izdano za ostale građevine. Prema vrstama građenja, pak, 83,4 posto odobrenja izdano je za novogradnju, dok je 16,6 posto izdano za rekonstrukcije.

U skladu sa zabilježenim trendovima kod izdanih odobrenja za građenje, broj zaposlenih u građevinarstvu bilježi uzastopan pad na godišnjoj razini već 20 mjeseci. U travnju je zabilježen pad od 9,12 posto na godišnjoj razini, što znači blago usporavanje pada broja zaposlenih u građevinarstvu. Prema vrstama građevina, broj zaposlenih na gradnji zgrada i dalje bilježi najveći dvoznamenkasti pad (13,3 posto), dok broj zaposlenih na gradnji građevina niskogradnje bilježi pad oko 6,7 posto, a broj zaposlenih na specijaliziranim građevinama bilježi najblaži pad od 5,6 posto.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik