Paučina u mešalici

Bez autora
Aug 22 2010

Dok građevinari najavljuju generalni štrajk za septembar, država planira otvaranje velikog gradilišta na lokaciji bivše kasarne „4. juli“. Taj projekat uposliće bar deo nezadovoljne operative. A da građevinskoj industriji zaista do kraja godine preti kolaps, govore alarmantne činjenice - nelikvidna, bez posla, sa velikim zalihama materijala... Pad proizvodnje u zavisnosti od delatnosti kreće se od 23 do 74 odsto. Ni Zakon o pomoći građevinskoj industriji u uslovima ekonomske krize neće vredeti ukoliko neimarima hitno ne budu refinansirani krediti. Ove godine počinje izgradnja 386.000 stambeno-poslovnih kvadrata u naselju „Stepa Stepanović“, i to je najveći projekat koji čeka srpsku visokogradnju. Veliki radovi planirani su i u niskogradnji, pre svega, Koridor 10 i Koridor 11. Međutim, najveći problem je zapošljavanje građevinske industrije, koja u jeku sezone gasi proizvodnju, zaposlene šalje na prinudne odmore i deli otkaze...

Paučina u mešaliciDok građevinari najavljuju generalni štrajk za septembar, država planira otvaranje velikog gradilišta na lokaciji bivše kasarne „4. juli“.

Taj projekat uposliće bar deo nezadovoljne operative. A da građevinskoj industriji zaista do kraja godine preti kolaps, govore alarmantne činjenice - nelikvidna, bez posla, sa velikim zalihama materijala...

Pad proizvodnje u zavisnosti od delatnosti kreće se od 23 do 74 odsto. Ni Zakon o pomoći građevinskoj industriji u uslovima ekonomske krize neće vredeti ukoliko neimarima hitno ne budu refinansirani krediti.

- Ove godine počinje izgradnja 386.000 stambeno-poslovnih kvadrata u naselju „Stepa Stepanović“, i to je najveći projekat koji čeka srpsku visokogradnju - kaže Goran Rodić, sekretar Odbora za građevinarstvo u Privrednoj komori Srbije.

- Veliki radovi planirani su i u niskogradnji, pre svega, Koridor 10 i Koridor 11. Međutim, najveći problem je zapošljavanje građevinske industrije, koja u jeku sezone gasi proizvodnju, zaposlene šalje na prinudne odmore i deli otkaze. Proizvođačima građevinskih materijala blokirani su računi, a oni učestvuju sa više od 80 odsto radne snage u građevinskoj industriji.

Rodić kaže da je više od 85 odsto građevinskih kompanija u blokadi, a veliki problem su kratkoročni krediti uzimani za kupovinu opreme i za finansiranje radova, koje nisu na vreme naplatili od države.

- Rešavanje finansijskih problema građevinske industrije uslov je za ostvarivanje svih velikih projekata koje država planira - navodi Rodić.

- Dakle, neophodno je reprogramiranje kredita, oslobađanje opreme i mehanizacije od hipoteka, ali bi država morala i da privremeno zamrzne dugovanja neimara po osnovu poreza i doprinosa. Bez ovih mera Zakon o pomoći građevinskoj industriji neće imati očekivani efekat. Izgradnja stanova je desetkovana, a izdavanje građevinskih dozvola simbolično.

Veliki deo stranog kapitala uložen je u građevinsku indistriju, pa su sada i ta „domaća“ preduzeća zainteresovana da se operativa pokrene.

S druge strane, sindikati građevinara najavljuju „vruću jesen“. Granski sindikat građevinarstva Nezavisnost će 8. septembra organizovati jednosatni štrajk upozorenja zahtevajući isplatu zarada i doprinosa. Neimari traže i da država strogo sankcioniše rad na crno, reviziju ugovora o privatizaciji, kao i da što pre počne izgradnja stanova u okviru projekta masovne stanogradnje.

U građevinskoj industriji trenutno je uposleno oko 30.000 ljudi od ukupno 127.000, a na crno radi oko 30 odsto građevinskih radnika. Stanje u građevinarstvu u Srbiji nije bilo gore u poslednjih 50 godina. Dugovanja države i lokalnih samouprava prema neimarima procenjuju se na gotovo milijardu evra.

Na mesto kasarni

Država ima nameru da aktivira veći broj kasarni za izgradnju stanova. Najveće naselje biće izgrađeno za godinu i po dana na lokaciji kod Trošarine u Beogradu, gde Građevinska direkcija Srbije planira 4.700 stanova. Cena kvadrata biće maksimum 1.290 evra, a na listi za rezervacije ima već više od 2.000 potencijalnih kupaca. Prodaja počinje čim Direkcija dobije građevinsku dozvolu. Početak pripremnih radova na ovoj lokaciji gde se nekada nalazila kasarna „4.juli“ zakazan je za 30. avgust.

Šta je interes

Ukoliko država ubrzo ne nađe model za prevazilaženje nelikvidnosti u građevinarstvu, potraživanja neće moći da naplate ni banke, ni lizing kuće, niti država i javna preduzeća - ističe Rodić.

- Ni građevinske mašine koje će se posle oduzimanja i aktiviranja hipoteka naći na tržištu neće imati ko da kupi. Zato je svima u interesu da usledi jedan period zamrzavanja obaveza, kako bi firme mogle da uđu u posao.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik