Počinje gradnja socijalnih stanova

Bez autora
Mar 04 2012

Ovog meseca Ministarstvo životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja zaključiće ugovore o izgradnji 1.700 socijalnih stanova u 12 gradova u Srbiji. Već u ponedeljak očekuje se potpisivanje ugovora za izgradnju 300 takvih stanova u Nišu. Od 300 stanova koji će se graditi na dve lokacije u tom gradu, 45 je namenjeno porodicama ugroženim klizištem. Već sledeće nedelje biće raspisan konkurs za izvođače radova, a u aprilu će početi izgradnja. Rok za završetak stanova je godinu dana. Subvencionisane cene biće definisane ugovorom i biće 595 evra po kvadratu sa PDV-om. Dve trećine su za prodaju, jedna trećina je za zakup, a zakup je evro po kvadratu. I u drugim gradovima koji su obezbedili infrastrukturno opremljene građevinske parcele, izgradnja bi trebalo da počne već početkom aprila. Nešto više od hiljadu stanova namenjeno je neprofitnoj prodaji, a ostali će biti ponuđeni u zakup.

Počinje gradnja socijalnih stanovaU ponedeljak se potpisuju prvi ugovori za građenje socijalnih stanova u Nišu. Time će biti označen početak gradnje 1.700 socijalnih stanova u 12 gradova u Srbiji. Koordinator projekta je Ministarstvo životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja.

Ovog meseca Ministarstvo životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja zaključiće ugovore o izgradnji 1.700 socijalnih stanova u 12 gradova u Srbiji. Već u ponedeljak očekuje se potpisivanje ugovora za izgradnju 300 takvih stanova u Nišu.

Od 300 stanova koji će se graditi na dve lokacije u tom gradu, 45 je namenjeno porodicama ugroženim klizištem. Već sledeće nedelje biće raspisan konkurs za izvođače radova, a u aprilu će početi izgradnja. Rok za završetak stanova je godinu dana.

"Subvencionisane cene biće definisane ugovorom i biće 595 evra po kvadratu sa PDV-om. Dve trećine su za prodaju, jedna trećina je za zakup, a zakup je evro po kvadratu", kaže Miomir Pešić iz Gradske stambene agencije u Nišu.

I u drugim gradovima koji su obezbedili infrastrukturno opremljene građevinske parcele, izgradnja bi trebalo da počne već početkom aprila. Nešto više od hiljadu stanova namenjeno je neprofitnoj prodaji, a ostali će biti ponuđeni u zakup.

"Svi oni građani koji ispunjavaju uslove po zakonu o socijalnom stanovanju i koji po rang listi budu izabrani, imaju pravo da pristupe kupovini stana. Maksimalno će platiti 590 evra sa PDV-om", kaže Oliver Dulić ministar životne sredine i prostornog planiranja

Projekat je vredan 58 miliona evra. Izgradnja je poverena opštinskim i gradskim stambenim agencijama, pomagaće im Republička agencija za socijalno stanovanje koja će upravljati finansijskom sredstvima.

Gradi se iz sredstava kredita Evropske razvojne banke i od budžetskih sredstava. Država vraća te kredite sa tim što prihod od prodaje stanova ulazi u fond iz koga će se finansirati dalja radnja. Stanovi su namenjeni porodicama sa niskim primanjima koje ne mogu dobiti kredit po uslovima komercijalnih banaka, niti stan kupiti po tržišnoj ceni.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik