Popust na tapiju

Bez autora
Nov 29 2011

Najveći broj zahteva za legalizaciju bespravno sazidanih objekata rešiće se, kako očekuju u nadležnom Ministarstvu za prostorno planiranje, naredne godine. Građane su ohrabrili veliki popusti za legalizaciju. U glavnom gradu, od ukupno 185.200 zahteva za legalizaciju u deset opština, doneto je 12.800 rešenja. Od usvajanja izmena i dopuna Zakona o planiranju i izgradnji posao ide lakše i brže. Veliki broj predmeta sada može da se rešava, jer su ispunjeni uslovi u vezi sa imovinsko-pravnim odnosima, omogućena je i legalizacija na određenim javnim površinama uz saglasnost nadležnih... Naravno, problem je sa onima koji su gradili na tuđoj zemlji ili imaju ugovore, koji nisu overeni u sudu, a mi nemamo „čarobni štapić“. Za sada, u smislu primene zakona, nema „uskih grla“. Gradski sekretarijat za legalizaciju je na osnovu protokola sa Republičkim geodetskim zavodom ubrzao postupak pribavljanja potrebnih papira iz katastra, jer sada mogu da koriste bazu podataka RGZ, tako da građani ne moraju da donose ta dokumenta.

Popust na tapijuNajveći broj zahteva za legalizaciju bespravno sazidanih objekata rešiće se, kako očekuju u nadležnom Ministarstvu za prostorno planiranje, naredne godine.

- Građane su ohrabrili veliki popusti za legalizaciju - kaže, za „Novosti“, Aleksandra Damnjanović-Petrović, pomoćnik ministra za prostorno planiranje.

U glavnom gradu, od ukupno 185.200 zahteva za legalizaciju u deset opština, doneto je 12.800 rešenja.

- Od usvajanja izmena i dopuna Zakona o planiranju i izgradnji posao ide lakše i brže - ističe Predrag Vučić, beogradski sekretar za legalizaciju.

- Veliki broj predmeta sada može da se rešava, jer su ispunjeni uslovi u vezi sa imovinsko-pravnim odnosima, omogućena je i legalizacija na određenim javnim površinama uz saglasnost nadležnih...

Naravno, problem je sa onima koji su gradili na tuđoj zemlji ili imaju ugovore, koji nisu overeni u sudu, a mi nemamo „čarobni štapić“. Za sada, u smislu primene zakona, nema „uskih grla“.

Gradski sekretarijat za legalizaciju je na osnovu protokola sa Republičkim geodetskim zavodom ubrzao postupak pribavljanja potrebnih papira iz katastra, jer sada mogu da koriste bazu podataka RGZ, tako da građani ne moraju da donose ta dokumenta. Takođe, na osnovu protokola o saradnji sa Direktoratom za civilno vazduhoplovstvo, moguća je legalizacija više od 5.000 kuća u delovima Surčina i Ledina zato što je sužena zaštićena zona oko beogradskog aerodroma „Nikola Tesla“.

U Novom Sadu, od ukupno 37.549 zahteva za legalizaciju, pozitivno je rešeno 2.072, a negativno 447 predmeta. Od stupanja na snagu izmena i dopuna zakona rešeno je pozitivno 588 zahteva, a negativno 186. U Subotici je od stupanja na snagu izmena zakona završena legalizacija 243 objekta. Od ukupno 16.191 zahteva od 2003. godine do danas, rešeno je 6.500 predmeta, od kojih oko 1.300 do 2009. godine. U Zaječaru je od marta prošle godine od 2.470 zahteva rešeno 235, od kojih je 15 dobilo negativan odgovor. Od 18.793 zahteva, u Kraljevu je do sada doneto 1.158 rešenja, od kojih su tri negativna.

Veći broj rešenja

U odeljenju za legalizaciju gradske uprave Užice navode da se u narednom periodu očekuje veći broj rešenih zahteva. Povećano je, kažu, interesovanje građana da dobiju papire za svoje nelegalne objekte po jednostavnijoj i jeftinijoj proceduri, a formiran je i katastar nepokretnosti, što znatno olakšava posao. Takođe, „Park prirode“ Mokra Gora dao je saglasnost za legalizaciju 155 objekata u trećoj zoni zaštite prirodnog dobra.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik