Porez na doradi

Bez autora
Mar 29 2011

Građani, izvesno je, neće u prvoj polovini ove godine dobiti rešenja o plaćanju poreza na nekretnine. Lokalne samouprave još nisu odlučile po kojoj će stopi oporezivati nekretnine, a razlog je u činjenici da većina njih čeka usvajanje izmena i dopuna Zakona o porezima na imovinu, koje bi parlament trebalo, uskoro, da usvoji po hitnom postupku. Prema predloženim izmenama, koje su uglavnom „kozmetičke“, na pravo zakupa građevinskog zemljišta u javnoj svojini ili poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini na površinu do 10 ari neće se plaćati porez. Lokalne samouprave imaju mogućnost da u roku od 60 dana od stupanja na snagu izmena i dopuna Zakona, utvrde niže stope za nepokretnosti na svojoj teritoriji.

Porez na doradiGrađani, izvesno je, neće u prvoj polovini ove godine dobiti rešenja o plaćanju poreza na nekretnine - saznaju „Novosti“.

Lokalne samouprave još nisu odlučile po kojoj će stopi oporezivati nekretnine, a razlog je u činjenici da većina njih čeka usvajanje izmena i dopuna Zakona o porezima na imovinu, koje bi parlament trebalo, uskoro, da usvoji po hitnom postupku.

Prema predloženim izmenama, koje su uglavnom „kozmetičke“, na pravo zakupa građevinskog zemljišta u javnoj svojini ili poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini na površinu do 10 ari neće se plaćati porez. Lokalne samouprave imaju mogućnost da u roku od 60 dana od stupanja na snagu izmena i dopuna Zakona, utvrde niže stope za nepokretnosti na svojoj teritoriji. Međutim, kako nezvanično saznajemo, većina gradova ima nameru da primenjuje najvišu stopu. Ipak, poreska obaveza za ovu godinu građanima ne može da bude veća od 60 odsto u odnosu na prošlogodišnja rešenja. Ali, već dogodine na uplatnicama će biti i 100 odsto veći iznosi.

Osnov za obračun poreza ostaje isti - vrednost nekretnine koja se formira na bazi procene: korisne površine, prosečne tržišne cene kvadrata slične nepokretnosti na teritoriji opštine. Na visinu utvrđene vrednosti utiču i lokacija nepokretnosti, kao i njen kvalitet. Zadržava se progresivna poreska stopa. Tako će, recimo, onaj ko ima nepokretnost čija je vrednost procenjena do 10 miliona plaćati porez po stopi od samo 0,4 odsto. Ali, onaj ko ima nekretninu vrednu do 25 miliona osim stope od 0,4 odsto plaćaće dodatno i porez od 0,6 odsto na vrednost više od deset miliona, dok će onaj ko ima nekretninu vrednu do 500.000 evra plaćati čak dodatna dva procenta na vrednost više od 250.000 evra.

Od ove godine, olakšice koje se primenjuju zbog starosti nekretnine mogu biti 0,8 odsto po godini starosti stana ili kuće, ali, za razliku od dosadašnjeg zakonskog rešenja, do maksimalnih 40 odsto, umesto 70 odsto.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik