Poslovno-prazni prostor

Bez autora
Jul 19 2011

Svaki četvrti kvadrat poslovnog prostora u Beogradu nije izdat. Ogromne poslovne zgrade u Novom Beogradu već dugo čekaju zakupce, nude se razne pogodnosti, a vrednost kvadrata ili zakupa iz meseca u mesec pada. Samo u poslednje dve godine u Beogradu je sagrađano oko 215.000 kvadrata poslovnog prostora, a čak 60 odsto tih lokala još zvrji prazno. U mnogim zgradama u srpskoj prestonici, koje su namenski građene za iznajmljivanje, trenutno se može sresti samo - paučina. Crna statistika, kada je reč o izdatom poslovnom prostoru, ove godine u odnosu na lane samo se pogoršala. Brojke govore da je sve više kvadrata prazno, a glavni krivac za to je, naravno, ekonomska kriza. Trenutno se u Beogradu, u ponudi, nalazi oko 419.000 kvadrata za izdavanje poslovnog prostora klase A, od čega je, prema poslednjem preseku neizdato oko 28 odsto.

Poslovno-prazni prostorSvaki četvrti kvadrat poslovnog prostora u Beogradu nije izdat.

Ogromne poslovne zgrade u Novom Beogradu već dugo čekaju zakupce, nude se razne pogodnosti, a vrednost kvadrata ili zakupa iz meseca u mesec pada. Samo u poslednje dve godine u Beogradu je sagrađano oko 215.000 kvadrata poslovnog prostora, a čak 60 odsto tih lokala još zvrji prazno. U mnogim zgradama u srpskoj prestonici, koje su namenski građene za iznajmljivanje, trenutno se može sresti samo - paučina.

Crna statistika, kada je reč o izdatom poslovnom prostoru, ove godine u odnosu na lane samo se pogoršala. Brojke govore da je sve više kvadrata prazno, a glavni krivac za to je, naravno, ekonomska kriza.

- Trenutno se u Beogradu, u ponudi, nalazi oko 419.000 kvadrata za izdavanje poslovnog prostora klase A, od čega je, prema poslednjem preseku neizdato oko 28 odsto - kaže Mirjana Mandić iz agencija "Kolijers internešnal".

- Kada je reč o manje luksuznim lokalima, koji su svrstani u B kategoriju, oni beleže manju stopu praznog prostora. Prošle godine gazde nisu uspele da iznajme 22 odsto kvadrata.

Ni činjenica da je kirija skoro prepolovljena ne pomaže previše vlasnicima poslovnog prostora da lakše dođu do klijanata koji bi se uselili u njihove lokale. Na cenu zakupa najviše utiče površina i period zakupa.

- Najkvalitetniji prostor za biznis do pre dve godine iznajmljivao se po ceni od 20 evra po kvadratu, a danas se ta cifra kreće od 12 do 14 evra - ističe Mandićeva.

- Manje luksuzni lokali nekada su se rentirali za 14 evra, a sada se kirija po kvadratu kreće oko deset.

Da je situacija na tržištu nekretnina za izdavanje sve lošija potvrđuje i Kaća Lazarević iz agencije "Alka" koja tvrdi da se broj neizdatih lokala u odnosu na prošlu godinu još više povećao.

- Nikada nije bila veća ponuda poslovnog prostora u Beogradu, ali nažalost potencijalnih klijenata za lokale od oko 250 kvadrata skoro da i nema - naglašava Kaća Lazarević.

- Najčešće se traži prostor od 60 do 100 kvadrata, a ne tako retko sugrađani se pre odluče da u poslovne svrhe rentiraju stanove, jer im se to više isplati. Kada je reč o kupovini lokala, to je vrlo retka pojava, sem pojedinih banaka koje su uspele da prodaju nešto kvadrata koju su bili pod hipotekom.

Lazarevićeva dodaje da se u Beogradu prethodnih godina previše gradilo poslovnog prostora, iako je bilo jasno da kvadrata ima za tri godine unapred.

- Mnogi investitori su sklopili ugovore sa velikim kompanijama i namenski su im zidali poslovni prostor, međutim, zbog ekonomske krize ti ugovori nisu realizovani i otuda postoje čitave nove zgrade koje nikada nisu useljene - objašnjava Lazarević.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik