Pošta prima zahteve za vraćanje imovine

Bez autora
Sep 08 2011

Agencija za restituciju, koja će voditi postupak vraćanja nacionalizovane imovine pozvaće u decembru bivše vlasnike da podnesu zahteve ukoliko skupština krajem ovog meseca usvoji vladin Predlog zakona o vraćanju imovine i obeštećenju. Od tog trenutka, građanima teče rok od dve godine da prijave svoja potraživanja.Dokumentaciju neće morati da nose u Beograd, kao što su to činili pre pet godina kada su prijavljivali oduzetu imovinu, već će je predavati na šalterima Pošta Srbije u svojim mestima.

Pošta prima zahteve za vraćanje imovineAgencija za restituciju, koja će voditi postupak vraćanja nacionalizovane imovine pozvaće u decembru bivše vlasnike da podnesu zahteve ukoliko skupština krajem ovog meseca usvoji vladin Predlog zakona o vraćanju imovine i obeštećenju.

Od tog trenutka, građanima teče rok od dve godine da prijave svoja potraživanja. Dokumentaciju neće morati da nose u Beograd, kao što su to činili pre pet godina kada su prijavljivali oduzetu imovinu, već će je predavati na šalterima Pošta Srbije u svojim mestima.

Posebno obučeni poštanski službenici proveravaće da li je dokumentacija kompletna i tek kada građani dostave sve što se od njih traži, predmete će slati područnim jedinicama agencije u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu.

Agencija za restituciju će zapošljavati oko 200 ljudi, ali to će biti preuzeti kadrovi sadašnje Direkcije za restituciju, deo zaposlenih iz Agencije za privatizaciju i drugih vladinih tela. Zakonom o vraćanju imovine i obeštećenju ovoj instituciji je dat rok od šest meseci za rešavanje predmeta, odnosno godinu dana za komplikovanije slučajeve. Očekuje se da će na njenu adresu stići oko 150.000 zahteva.

Država neće naplaćivati takse i naknade tokom postupka restitucije. Republički geodetski zavod će preuzeti na sebe troškove izdavanja nužnih dokumenata. Zakonom je propisano da vlasnički listovi i ostala dokumenta moraju biti izdati u roku od 30 dana.

Onim građanima, koji su Republičkoj direkciji za imovinu, 2006. godine, prijavili nepokretnosti i priložili dokumentaciju, svi papiri će biti vraćeni na kućnu adresu.

Da bi se procedura ubrzala razrešeno je pitanje naslednika i naslednih izjava. Umesto prvobitne ideje da okončana ostavinska rasprava bude uslov za dobijanje rešenja o vraćanju imovine, novim zakonskim rešenjem je predviđeno da se u proceduru može ući i ako postoji dogovor naslednika o podeli imovine.

Zahtevi bivših vlasnika, kojima nepokretnosti mogu da budu vraćene u izvornom obliku, rešavaće se odmah. Tako da će, kako procenjuje zakonodavac, tokom 2014. biti poznato koje će nekretnine biti vraćene u naturi.

Isplata novčanog obeštećenja, odnosno emitovanje obveznica počeće u maju ili septembru 2015. godine i trajaće narednih 15 godina. Osobe starije od 70 godina dobiće obveznice na pet godina. Pola miliona evra je maksimalni iznos obeštećenja po osobi, bez obzira koliko nepokretnosti nasleđuje. Oni koji dobiju rešenja posle izdavanja obveznica 2015, dobiće u novcu iznos glavnice i pripadajuće kamate od oko dva odsto za ukupan period do momenta donošenja rešenja.

Država je za finansijsko obeštećenje opredelila dve milijarde evra, što je šest odsto BDP-a, sa čim se, kako je rekao potpredsednik vlade Božidar Đelić, saglasio i Međunarodni monetarni fond.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik