Prevare po kvadratu

Bez autora
Oct 31 2011

Ni posle četiri godine istraga o tome šta se desilo sa prevarenim kupcima stanova u beogradskom naselju Višnjička banja nije stigla do optužnice. Po rečima Andreja Lazića, jednog od oštećenih, i ujedno predsednika udruženja prevarenih građana, investitor Milan Jeremić, za kojim je izdata i poternica, oštetio je najmanje 180 ljudi, a vrednost prevare veća je od 20 miliona evra. U Ulici Slanački put 131 on je prodao 115 stanova, neke po više puta. Stanovi nikad nisu završeni. Inspekcija je zabranila korišćenje zgrade, ali su se oni najbrži uselili u objekat opasan po okolinu i počeli da završavaju stanove sami, a po saznanjima ovog udruženja, u prevaru je bilo uključeno 33 ljudi, među kojima i agenti za nekretnine. Kupci su bili iz cele Srbije. Mnogi nisu prijavili prevaru, neki su podneli pojedinačne tužbe, dok drugi i dalje čekaju da tužilaštvo i pravosuđe odrade svoj posao. rema podacima raznih udruženja prevarenih građana, širom zemlje ima između 20.000 i 30.000 građana koje su investitori prevarili na neki način. Vrednost svih prevara još pre godinu dana premašila je 100 miliona evra.

Prevare po kvadratuNi posle četiri godine istraga o tome šta se desilo sa prevarenim kupcima stanova u beogradskom naselju Višnjička banja nije stigla do optužnice.

Po rečima Andreja Lazića, jednog od oštećenih, i ujedno predsednika udruženja prevarenih građana, investitor Milan Jeremić, za kojim je izdata i poternica, oštetio je najmanje 180 ljudi, a vrednost prevare veća je od 20 miliona evra. U Ulici Slanački put 131 on je prodao 115 stanova, neke po više puta.

- Stanovi nikad nisu završeni. Inspekcija je zabranila korišćenje zgrade, ali su se oni najbrži uselili u objekat opasan po okolinu i počeli da završavaju stanove sami - kaže Lazić, i dodaje da je, po saznanjima ovog udruženja, u prevaru bilo uključeno 33 ljudi, među kojima i agenti za nekretnine.

Kupci su bili iz cele Srbije. Mnogi nisu prijavili prevaru, neki su podneli pojedinačne tužbe, dok drugi i dalje čekaju da tužilaštvo i pravosuđe odrade svoj posao.

Prema podacima raznih udruženja prevarenih građana, širom zemlje ima između 20.000 i 30.000 građana koje su investitori prevarili na neki način. Vrednost svih prevara još pre godinu dana premašila je 100 miliona evra.

Od ovog broja, a prema podacima Privredne komore Srbije, samo u Beogradu ima oko 1.000 onih koji su kupili stan koji je već prodat drugome. Dešavalo se da ista nekretnina bude prodata i po tri do pet puta. U ostatku zemlje je prevareno još toliko ljudi, kaže Goran Rodić, iz Udruženja za građevinarstvo PKS.

- Prevara je bilo i biće ih. Ipak, u odnosu na pre, stanje se popravilo. Sada je gotovo nemoguća višestruka prodaja iste nekretnine - kaže Kaća Lazarević, suvlasnica agencije „Alka“.

Broj prevara manji je, između ostalog, i zato što je tržište nekretnina gotovo zamrlo. Lazović objašnjava da se sve kupoprodaje evidentiraju i postoji jedinstvena baza podataka:

- Kada se u sud donese ugovor na overu, službenik ukucava podatke o prodavcu, kupcu, nekretnini, uz obavezan katastarski broj parcele. Potom ide na pretragu podataka. Ako je nekretnina već prodata, kompjuter to brzo pokaže.

Po rečima naše sagovornice, trenutno se prevare svode na nepoštovanje rokova i loš kvalitet izvedenih radova. Ali, dešava se da prodavac ima falsifikovanu ličnu kartu ili papire o nekretnini. Neuseljivi stanovi prodaju se kao useljivi, a prodaju se i nekretnine koje nikada neće proći tehnički prijem, ni dobiti upotrebnu dozvolu. Važno je i da kupci na sam dan isplate provere u katastru da u međuvremenu prodavac nije upisao hipoteku.

Ipak, čak i oprezni mogu da nagrabuse. Beograđanka Ljubica Ćetković je sa sestrom, pre pet godina, stavila hipoteku na mamin stan da bi podigla kredit i izgradila vikendicu na Divčibarama. Uzela je kredit 20.000 evra i izabrala firmu koja se reklamirala po medijima, u vlasništvu Miće Nenadića.

Pošto dugo nije odmakao od ploče, Ćetkovićeva je tražila raskid ugovora i povraćaj novca, a zatim je Nenadića i tužila.

- Posle dve godine zvala me policija sa Palilule i rekla da ima još tridesetak građana koje je prevario. Otišla sam u stanicu i zatekla se tamo kad su ga privodili - kaže Ćetković.

U međuvremenu, njen investitor je izašao iz pritvora i prodao firmu, uprkos tome što je optužen za prevaru veću od 300.000 evra. Sudski spor traje već pet godina, a investitor je na slobodi. Nikom od oštećenih nije vratio ni dinara.

U Privrednoj komori tvrde da je država sa delom mahinacija ipak uspela da se izbori.

- Kupovina kvadrata u pretprodaji je uvek bila rizična - kaže Goran Rodić.

- Kupce zaslepi povoljnija cena, a onda se dešava da ostanu i bez kvadrata i bez novca. Zato je važno da država insistira na tome da investitor u banci položi garancije. U slučaju da prevari kupce po pitanju kvaliteta izvedenih radova ili ne završi objekat, onda bi zahvaljujući depozitu građani bili obeštećeni.

Ipak, s obzirom na to da je građevinska industrija pred kolapsom, u ovom trenutku nije realno očekivati da bi bilo ko pristao da položi depozit i da tako zarobi deo kapitala.

Svi naši sagovornici slažu se u tome da je država u odnosu na prethodni period ipak napravila nekoliko značajnih iskoraka u želji da zaštiti građane od mogućih prevara. Jedna od mera je registar investitora, koje su lokalne samouprave od prošle godine, po nalogu Ministarstva životne sredine, prostornog planiranja i rudarstva, bile obavezne da naprave. Uprkos tome, ni posle godinu dana veliki broj opština ove registre - nema.

Kada bude završen registar izvršnih dužnika, čija je izrada ovih dana počela, svako će moći da proveri spisak svih dužnika iz evidencije opštih i privrednih sudova, pa će tu biti i nesavesni investitori koji su se našli na sudu. To neće mnogo pomoći onima kojima već duguju, ali hoće budućim kupcima.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik