Proširena mogućnost naturalne restitucije

Bez autora
Sep 07 2011

Potpredsednik Vlade Republike Srbije Božidar Đelić izjavio je da je u konačnoj verziji Predloga zakona o vraćanju oduzete imovine i obeštećenju, koji je juče usvojila Vlada, proširena mogućnost naturalne restitucije, pre svega u domenu neizgrađenog građevinskog zemljišta. Vraćanje poljoprivrednog zemljišta, koje će kroz komasaciju biti skoro svuda vraćeno u naturi, sada uključuje i voćnjake i vinograde. Model obeštećenja poboljšan je tako što će on sada biti u evrima, umesto u dinarima, smanjena je ročnost obveznica sa 20 na 15 godina, dok je za građane starije od 70 godina ročnost smanjena na pet godina. Pola miliona evra biće maksimalni iznos koji će bivši vlasnici oduzete imovine u procesu restitucije moći da dobiju. Do tog iznosa došlo se na osnovu iskustava zemalja u okruženju, poput Hrvatske, koja je odredila isti limit. Cilj Predloga zakona o vraćanju oduzete imovine i obeštećenju je da se sredstvima svih građana ispravi nepravda u najvećem broju slučajeva. Ovo rešenje je od opšteg interesa jer će omogućiti da ogromna većina ima veću korist od restitucije.

Proširena mogućnost naturalne restitucijePotpredsednik Vlade Republike Srbije Božidar Đelić izjavio je da je u konačnoj verziji Predloga zakona o vraćanju oduzete imovine i obeštećenju, koji je juče usvojila Vlada, proširena mogućnost naturalne restitucije, pre svega u domenu neizgrađenog građevinskog zemljišta.

Vraćanje poljoprivrednog zemljišta, koje će kroz komasaciju biti skoro svuda vraćeno u naturi, sada uključuje i voćnjake i vinograde.

Model obeštećenja poboljšan je tako što će on sada biti u evrima, umesto u dinarima, smanjena je ročnost obveznica sa 20 na 15 godina, dok je za građane starije od 70 godina ročnost smanjena na pet godina.

Pola miliona evra biće maksimalni iznos koji će bivši vlasnici oduzete imovine u procesu restitucije moći da dobiju.  Do tog iznosa došlo se na osnovu iskustava zemalja u okruženju, poput Hrvatske, koja je odredila isti limit.

Cilj Predloga zakona o vraćanju oduzete imovine i obeštećenju je da se sredstvima svih građana ispravi nepravda u najvećem broju slučajeva. Ovo rešenje je od opšteg interesa jer će omogućiti da ogromna većina ima veću korist od restitucije, dodao je Đelić.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik