Raste broj legalizovanih objekata

Bez autora
Sep 04 2011

Paraćin je jedan od gradova koji je iskoristio zakonsku mogućnost da u ime građana prikuplja dokumentaciju za legalizaciju. Posao ide znatno brže, ali problem je nedovoljan broj geodetskih preduzeća. Geodeti imaju druge poslove pored legalizacije i nisu u mogućnosti da izvrše merenja na više od 500 do 600 objekata u toku godine.Kada je reč o postupcima legalizacije, što znači da ako se bude čekalo na geometre, legalizacija će, samo u Paraćinu, trajati desetak godina.

Raste broj legalizovanih objekataOd kada su na snazi izmene i dopune Zakona o planiranju i izgradnji, legalizovano je više objekata nego u celoj prošloj godini. Ipak, za rešavanje oko 800.000 zahteva, koliko je podneto, biće potrebno od tri do pet godina.

Paraćin je jedan od gradova koji je iskoristio zakonsku mogućnost da u ime građana prikuplja dokumentaciju za legalizaciju. Posao ide znatno brže, ali problem je nedovoljan broj geodetskih preduzeća.

Predsednik opštine Paraćin Saša Paunović kaže da geodeti imaju druge poslove pored legalizacije i nisu u mogućnosti da izvrše merenja na više od 500 do 600 objekata u toku godine.

"Kada je reč o postupcima legalizacije, što znači da ako se bude čekalo na geometre, legalizacija će, samo u Paraćinu, trajati desetak godina", kaže Paunović.

U Beogradu je predato čak 180.000 zahteva za legalizaciju bespravno podignutih objekata, ali većina građana još nije predala svu potrebnu dokumentaciju.

Dalibor Biševac iz Sekretarijata za legalizaciju Grada Beograd kaže da sekretarijat po službenoj dužnosti pribavlja listove nepokretnosti građanima koji imaju nepokretnosti na onoj teritoriji gde je stupio katastar nepokretnosti, tako da nema potrebe da idu u katastar i pribavljaju potrebnu dokumentaciju.

Legalizacijom bespravno podignutih objekata u Srbiji, mogla bi da se stavi u ekonomski promet imovina procenjena na deset milijardi evra, ali i da se konačno uvede red u oblasti urbanizma.

Ministar životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja Oliver Dulić kaže da imamo drastičan pad nelegalne gradnje u Srbiji u poslednjih godinu i po dana, naročito u Beogradu i drugim većim gradovima.

Ukoliko se ugovor potpiše do maja 2012. godine, troškovi legalizacije smanjuju se 99 odsto za svakih 25 kvadratnih metara prostora po članu domaćinstva i 60 odsto za sledećih 100 kvadratnih metara, ako se objektom koji je predmet legalizacije, rešavaju stambene potrebe i ako vlasnik ne poseduje druge objekte.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik