Realizovano 400 vaučera

Bez autora
Mar 08 2011

Vaučere iz projekta ''1000+ stanova'', čiji je rok važenja istekao juče, do sada je realizovalo preko 400 građana. Ovi građani su potpisali predugovore sa građevinskim firmama/investitorima za kupovinu željene stambene jedinice, koji je bilo potrebno dostaviti bankama radi konačnog sklapanja kreditnog aranžmana. S obzirom na to da još uvijek traje proces prikupljanja podataka od banaka, ova infomacija nije konačna i do kraja nedjelje će se znati konačan broj domaćinstava koji će kroz ovaj projekat biti u mogućnosti da ostvare kreditni aranžman sa bankom i na ovaj način riješe svoje stambeno pitanje. Uzimajući u obzir da je Projekat „1000+ stanova" osmišljen u cilju rješavanja stambenih potreba crnogorskih domaćinstava koja nemaju rješeno pitanje stanovanja, programom od 1000 stambenih jedinica data je mogućnost za rješavanje skoro 0,5 odsto potreba u odnosu na ukupni stambeni fond.

Realizovano 400 vaučeraVaučere iz projekta ''1000+ stanova'', čiji je rok važenja istekao juče, do sada je realizovalo preko 400 građana.

Ovi građani su potpisali predugovore sa građevinskim firmama/investitorima za kupovinu željene stambene jedinice, koji je bilo potrebno dostaviti bankama radi konačnog sklapanja kreditnog aranžmana, saopšteno je danas iz Vlade.

S obzirom na to da još uvijek traje proces prikupljanja podataka od banaka, ova infomacija nije konačna i do kraja nedjelje će se znati konačan broj domaćinstava koji će kroz ovaj projekat biti u mogućnosti da ostvare kreditni aranžman sa bankom i na ovaj način riješe svoje stambeno pitanje.

Uzimajući u obzir da je Projekat „1000+ stanova" osmišljen u cilju rješavanja stambenih potreba crnogorskih domaćinstava koja nemaju rješeno pitanje stanovanja, programom od 1000 stambenih jedinica data je mogućnost za rješavanje skoro 0,5 odsto potreba u odnosu na ukupni stambeni fond.

U periodu od 29. decembra prošle do 7. marta ove godine, građani Crne Gore, čije su aplikacije za učešće u projektu prihvaćene, imali su mogućnost da iskoristite vaučer za sklapanje predugovora sa građevinskom kompanijom/investitorom za kupovinu željene stambene jedinice i konačnog sklapanja kreditnog aranžmana sa bankama.

Od ukupno 1100 predatih zahtjeva za kredit, u pet komercijalnih banaka u Crnoj Gori, 848 aplikacija je proslijeđeno u implementacionu jedinicu PROCON radi provjere cjelokupne dokumentacije, što podrazumijeva da je taj broj zadovoljio kriterijume koji su definisani Javnim pozivom za građane i opšte uslove banaka koje su preporučile pojedinačne iznose kreditnog limita.

Broj predatih aplikacija pokazuje da je interesovanje građana bilo veliko i da sam način na koji je ovaj projekat koncipiran, korespondira sa trenutnim stambenim potrebama ciljne grupe, navedeno je u saopštenju.

Kroz ovaj projekat, stambeno pitanje će riješiti više od 400 porodičnih domaćinstava u Crnoj Gori, tako da će Ministarstvo održivog razvoja i turizma i ubuduće raditi na sličnim projektima koji će biti usmjereni prema potrebama različitih ciljnih grupa.

Ovaj Projekat je prvi u nizu aktivnosti Vlade Crne Gore u cilju rješavanja stambenih pitanja građana.

Takođe, kako se saoptava, resorno ministarstvo priprema Nacionalnu stambenu strategiju, kao dugoročni programski dokument koji će objediniti precizne podatke o stambenim potrebama građana Crne Gore i odrediti plansku smjernicu razvoja stanovanja Crne Gore, uz akcenat na pronalaženje modela rješavanja stambenih pitanja.

Ovaj dokument će propisivati i obavezu donošenja godišnjih akcionih planova, koji će sadržavati konkretne mjere i modele usmjerene na rješavanje stambenih pitanja pojedinih društvenih grupa.

Ovo predstavlja dugoročan i ozbiljan zadatak, ali je ovim projektom započeta inicijativa i samim tim projekat ''1000+ stanova'' predstavlja veliki iskorak u pravcu rješavanja stambenih potreba građana Crne Gore, zaključuje se u saopštenju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik