Registar investitora štiti od prevara

Bez autora
Oct 21 2010

Ministar za životnu sredinu i prostorno planiranje Oliver Dulić pozvao je opštine u Srbiji da što pre uvedu registar sa podacima o firmama koje prodaju nekretnine, u cilju smanjivanja prevara prilikom kupovine stanova. Iako su sve opštine bile dužne da do 14. oktobra uvedu registar sa informacijama o firmama koje prodaju nekretnine, značajan deo lokalnih samouprava to nije učinio. Ministarstvo je u prethodnom periodu imalo pojačanu komunikaciju sa lokalnim samoupravama u vezi sa nejasnoćama pri uvođenju takvog registra pomoću kojeg građani, pre kupovine, mogu da dobiju informacije "s kim imaju posla". Potrebno je napraviti jedan realan listing svih problema koji su bili u vezi sa investitorima i alarmirati građane na teritoriji tih opština, ako se odluče da od njih kupuju stanove. Registar investitora je zbir svih podataka koje državni organi imaju o firmama koje grade i rade na tržištu neke opštine. Trebalo bi da u registru postoje informacije o tome da li je neka firma imala sumnjive poslove, da li se protiv firme vode sudski sporovi, da li su negde započeti radovi, a nisu završeni i sl.

Registar investitora štiti od prevaraU cilju smanjivanja prevara prilikom kupovine stanova, neophodno da opštine u Srbiji uvedu registar investitora, izjavio ministar za životnu sredinu i prostorno planiranje Oliver Dulić.

Ministar za životnu sredinu i prostorno planiranje Oliver Dulić pozvao je opštine u Srbiji da što pre uvedu registar sa podacima o firmama koje prodaju nekretnine, u cilju smanjivanja prevara prilikom kupovine stanova.

Dulić je u intervjuu Tanjugu izjavio da, iako su sve opštine bile dužne da do 14. oktobra uvedu registar sa informacijama o firmama koje prodaju nekretnine, značajan deo lokalnih samouprava to nije učinio.

Ministarstvo je u prethodnom periodu imalo pojačanu komunikaciju sa lokalnim samoupravama u vezi sa nejasnoćama pri uvođenju takvog registra pomoću kojeg građani, pre kupovine, mogu da dobiju informacije "s kim imaju posla", rekao je Dulić.

"Potrebno je napraviti jedan realan listing svih problema koji su bili u vezi sa investitorima i alarmirati građane na teritoriji tih opština, ako se odluče da od njih kupuju stanove", istakao je Dulić.

Registar investitora je, podsetio je ministar, zbir svih podataka koje državni organi imaju o firmama koje grade i rade na tržištu neke opštine. Trebalo bi da u registru postoje informacije o tome da li je neka firma imala sumnjive poslove, da li se protiv firme vode sudski sporovi, da li su negde započeti radovi, a nisu završeni i sl.

Sve lokalne samouprave imale su rok do 14. oktobra da uvedu registar, u koji se unose podaci o investitorima kojima je izdata građevinska dozvola posle 11. septembra 2009. godine, kada je stupio na snagu novi Zakon o planiranju i izgradnji.

Realne cene za legalizaciju

Dulić je istakao da je u procesu legalizacije nelegalno sagrađenih objekata u Srbiji, najveći problem što su građani prijavili objekte, ali nisu predali kompletnu dokumentaciju.

Građani ili čekaju da se smanji cena legalizacije - i ja sam više puta ponovio da je u nekim opštinama cena previsoka - ili čekaju da prođe ekonomska kriza, rekao je Dulić.

Ministar je naveo da bi svaka opština trebalo da sledi primer nekoliko gradova u Srbiji, koji su odredili realne cene za legalizaciju i omogućili plaćanje na više godišnjih rata i da legalizacija ne sme da bude "posao za punjenje lokalnih budžeta".

Govoreći o državnom programu izgradnje jeftinih stambenih kvadrata, Dulić je rekao da očekuju da se na tenderu za izvođače radova na prostoru bivše voždovače kasarne "4. juli" u Beogradu, odazove veliki broj firmi i da će se za svaku firmu naći posao u tom velikom projektu, koji predviđa izgradnju oko 5.000 stanova.

Tender je raspisan za prvu fazu radova, koja predviđa izgradnju oko 150.000 kvadrata, a tenderi za drugu i treću fazu biće raspisani tokom zime i proleća, rekao je Dulić.

Ministar je izrazio očekivanje da će gradilište na toj lokaciji biti otvoreno krajem oktobra ili početkom novembra i da bi prvi stanari trebalo da budu useljeni već početkom 2012. godine.

Sličan projekat biće realizovan u novobeogadskom naselju "Dr Ivan Ribar", a lokacijska dozvola trebalo bi da bude izdata tokom novembra, kako bi radovi na izgradnji oko 1.200 stanova mogli da počnu na proleće, rekao je Dulić.

Ministar je naveo da će cena stambenog kvadrata na toj lokaciji, kao i na prostoru bivše voždovačke kasarne, biti 1.290 evra i da će svi oni koji su se prijavili za kupovinu stanova na Voždovcu imati prvenstvo u kupovini stanova u naselju "Dr Ivan Ribar".

Ja sam, takođe, pozvao sve druge gradonačelnike, koji žele da država realizuje projekat u njihovim gradovima, da obezbede zemljište i da daju garancije da se gradnja u tim gradovima isplati, zaključio je Dulić.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik