Rentiranje stanova u Novom Sadu po prošlogodišnjim cenama

Bez autora
Aug 24 2021

Uz početak škole bliži nam se i nova akademska godina. U normalnim okolnostima ovo je period godine kada studenti kreću sa traženjem smeštaja u kome će biti tokom studiranja, međutim korona je uticala na to da su mnogi akademci zbog onlajn nastave odlučili da ostanu u svojim mestima. To međutim, nije uticalo na cene rentiranja stanova, koje su ostale na nivou prošlogodišnjih.

Veliki broj studenata čeka odluku o tome kako će izgledati nova akademska godina, zbog čega značajnije potražnje za iznajmljivanjem stanova još uvek nema, kaže Eleonora Vasović iz agencije "Budućnost nekretnine".

"Novi Sad je uvek bio poznat po tome da je uvek veće potražnja od ponude nekretnina, meni se čini da ove godine nije problem da ima dovoljno stanova za studente koji odluče da se vrate u grad i da budu u gradu tokom studiranja".

Tradicionalno najtraženiji su manji stanovi, prvenstveno garsonjere i to u neposrednoj blizini Univerziteta. Cenu diktira lokacija ali i opremljenost stana.

"Neophodno je da stan bude opremljen da bi bio izdat kvalitetno i da bi postigao objektivnu cenu. Pogotovo kada su studenti u pitanju kada u stan ulazi jedno ili dvoje po pravilu traži se stan koji je opremljen potpuno", kaže Dragan Rabatić iz agencije za trgovinu nekretninama "Solis".

"Garsonjere vam idu od 140 evra pa do 200. Liman je najtraženiji i tu nema nekih turbulencija, tu su cene konstantne. Ljudi koji sa strane šalju decu na studiranje u Novi Sad žele da im deca budu blizu Univerziteta i spremni su da plate za to", kaže Vasović.

Pojedini stanodavci izbegavaju rentiranje stana studentima pod izgovorom da uništavaju nameštaj i ne plaćaju redovno račune. Ni idealnog stanodavca međutim, nije lako naći. Kako bi izbegli eventualne neprijatnosti stručnjaci savetuju obavezno sklapanje pisanog ugovora o zakupu.

"Ugovor na neki način obavezuje ugovorne strane i to je naš savet i zakupcima i zakupodavcima da od ugovora ne beže. Uvek je bolje staviti to na papir nego imati neki usmeni dogovor koji posle može da bude tumačen ovako ili onako", upozorava Rabatić.

Još jedna bitna stavka koju treba proveriti pre ulaženja u zakup jesu režijski troškovi, naročito ukoliko je u pitanju stara gradnja.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik