Ruski ledeni grad na Arktiku

Bez autora
Oct 27 2011

Rusija planira da izgradi ultramoderni grad na zaleđenom ostrvu Kotelnij, duboko unutar Arktičkog kruga, u arhipelagu Novosibirsk. Budući ledeni grad nazvan je Umka po polarnom medvediću iz popularne sovjetske crtane serije. Stanovnici Umke uživaće u luksuzu, “učaureni” ispod kupole sa sopstvenom, umerenom klimom i nizom potrebnih, pratećih objekata i ustanova.Cilj je da tu ljudi žive i rade, bez pomišljanja da su u nekom zatvorenom prostoru okruženom hladnom arktičkom klimom. Ovaj neobični poduhvat, nazvan još i “čudesni grad”, biće izgrađen za oko četiri milijarde funti.

Ruski ledeni grad na ArktikuRusija planira da izgradi ultramoderni grad na zaleđenom ostrvu Kotelnij, duboko unutar Arktičkog kruga, u arhipelagu Novosibirsk.

Budući ledeni grad nazvan je Umka po polarnom medvediću iz popularne sovjetske crtane serije.

Stanovnici Umke uživaće u luksuzu, “učaureni” ispod kupole sa sopstvenom, umerenom klimom i nizom potrebnih, pratećih objekata i ustanova.

“Želimo ljude koji će tu živeti i raditi, bez pomišljanja da su u nekom zatvorenom prostoru okruženom hladnom arktičkom klimom”, rekao je jedan od najboljih ruskih arhitekta Valerij Rževskij.

Ovaj neobični poduhvat, nazvan još i “čudesni grad”, biće izgrađen za oko četiri milijarde funti. Umka će time postati ruski grad najbliži Severnom polu, udaljena od njega oko 1.600 kilometara.

“Strujom će se snabdevati iz plutajućih nuklearnih elektrana. Što se tiče hrane, Umka će biti u potpunosti samodovoljna, sa svojim farmama živine i ribnjacima, staklenim baštama, mlinovima i pekarama. U gradu uopšte neće biti smeća jer će Umka imati dve fabrike koje će otpad pretvarati u pepeo”, dodao je Rževskij.

Zvanično otvaranje Umke nije određeno.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik