Srbija na 176. mestu po brzini izdavanju dozvola za gradnju

Bez autora
Nov 23 2010

Srbija se u najnovijem izveštaju Svetske banke po brzini izdavanja građevinskih dozvola nalazi na 176. mestu od 183 zemlje. Srbija se nalazi na 89. mestu po ukupnim uslovima poslovanja i očigledno je da postoji veliki prostor za poboljšanje ukupne investicione klime kroz unapređenje u oblasti građevinarstva. Izmenjeni Zakon o planiranju i izgradnji treba da pojednostavi procedure i ubrza izdavanje građevinskih dozvola, proširi broj oosba koje mogu da ostvare konverziju, odnosno prenamenu prava korišćenja u pravo svojine na građevinskom zemljištu bez naknade i da definiše obaveze investitora ako objekat ne privedu nameni u odgovarajućem roku. Izveštaj Svetske banke obuhvatio je januar i februar ove godine i procedure koje su bile predvidjene starim zakonom, jer novi zakon, koji je stupio na snagu u septembru 2009, tada još nije bio zaživeo. U to vreme, bilo je potrebno 279 dana za dobijanje svih neophodnih dokumenata. Loš rejting je i posledica naknade za uređivanje građevinskog zemljišta, jer Svetska banka tu naknadu ne posmatra kao realan trošak za infrastrukturu, već kao administrativni trošak za dobijanje građevinske dozvole.

Srbija na 176. mestu po brzini izdavanju dozvola za gradnjuSrbija se u najnovijem izveštaju Svetske banke po brzini izdavanja građevinskih dozvola nalazi na 176. mestu od 183 zemlje, rečeno je danas na okruglom stolu o nacrtu izmenjenog Zakona o planiranju i izgradnji.

Predsednik Upravnog odbora Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED) Vladimir Čupić je izjavio da se Srbija nalazi na 89. mestu po ukupnim uslovima poslovanja i da je očigledno da postoji veliki prostor za poboljšanje ukupne investicione klime kroz unapređenje u oblasti građevinarstva.

Na skupu je istaknuto da izmenjeni Zakon o planiranju i izgradnji treba da pojednostavi procedure i ubrza izdavanje građevinskih dozvola, proširi broj oosba koje mogu da ostvare konverziju, odnosno prenamenu prava korišćenja u pravo svojine na građevinskom zemljištu bez naknade i da definiše obaveze investitora ako objekat ne privedu nameni u odgovarajućem roku.

Pomoćnik ministra za životnu sredinu i prostorno planiranje Nebojša Janjić je kazao da je izveštaj Svetske banke obuhvatio januar i februar ove godine i procedure koje su bile predvidjene starim zakonom, jer novi zakon, koji je stupio na snagu u septembru 2009, tada još nije bio zaživeo.

U to vreme, bilo je potrebno 279 dana za dobijanje svih neophodnih dokumenata.

Loš rejting je i posledica naknade za uređivanje građevinskog zemljišta, jer Svetska banka tu naknadu ne posmatra kao realan trošak za infrastrukturu, već kao administrativni trošak za dobijanje građevinske dozvole, istakao je Janjić i dodao da je ta naknada je u Beogradu prilično visoka.

"Radimo na tome da se to promeni, jer je dosta negativnih poena zarađeno na lošoj percepciji te naknade", naveo je on.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik