„Stambene saksije“

Bez autora
Oct 31 2011

"Bosco Verticale", što u prevodu znači vertikalna šuma, naziv je za neobične višespratnice koje se trenutno grade u Milanu, a koje je projektovao čuveni milanski arhitekta Stefano Boeri. Ideja za izgradnju "Vertikalne šume" rodila se prilikom učešća u lokalnom projektu pošumljavanja. Zamislili su zgradu u kojoj stanuje pejzaž.„Šumu" od 27 spratova krasiće biljke i stabla koja rastu na balkonima zgrade, a ujedno će omogućiti uštedu energije i prostora, ali i zaštititi stanare od različitih spoljašnjih uticaja, kao što su buka i zagađenje od saobraćaja.

„Stambene saksije“Neobične višespratnice pod nazivom „Vertikalna šuma“ grade se u Milanu i predstavljaju originalnu ideju za pošumljavanje metropola. Fasade zgrada sa 27 spratova krasiće razne vrste biljaka, koje će znatno doprineti poboljšanju životne sredine.

"Bosco Verticale", što u prevodu znači vertikalna šuma, naziv je za neobične višespratnice koje se trenutno grade u Milanu, a koje je projektovao čuveni milanski arhitekta Stefano Boeri, prenosi Dejli mejl (Daily mail).

„Ideja za izgradnju 'Vertikalne šume' rodila se prilikom učešća u lokalnom projektu pošumljavanja. Zamislili smo zgradu u kojoj stanuje pejzaž", rekao je Mišel Brunelo, direktor "Boeri Studios", kompanije koja se bavi urbanim dizajnom i arhitekturom.

„Možemo da pružimo kvalitet života poput onog u luksuznim stanovima, ali bez eksploatacije resursa koji su potrebni za konvencionalno stanovanje", dodaje Brunelo.

„Šumu" od 27 spratova krasiće biljke i stabla koja rastu na balkonima zgrade, a ujedno će omogućiti uštedu energije i prostora, ali i zaštititi stanare od različitih spoljašnjih uticaja, kao što su buka i zagađenje od saobraćaja.

Planirano je da se radovi na izgradnji „Vertikalne šume" završe do kraja 2012. godine, a cene stanova se kreću od 635.000 evra za one od 80 metara kvadratnih na nižim nivoima, pa do gotovo dva miliona evra za penthaus od 200 kvadratnih metara.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik