Stanove „guta“ besparica

Bez autora
Aug 25 2011

Iz dana u dan sve više građana nije u mogućnosti da otplaćuje stambeni kredit. Glavni razlozi su gubitak posla, smanjene i neredovne plate, ali i sve veći kurs švajcarskog franka. Prema podacima Nacionalne korporacije, od oko 62.500 osiguranih stambenih zajmova, za 270 građani više nisu u stanju da otplaćuju, a od toga su 144 pozajmice u švajcarskim francima. Upravo, najveći je strah kako će se dalje otplaćivati stambeni krediti u „švajcarcima“, jer niko pouzdano ne zna u kom pravcu će se kretati ova valuta. Neki bankari smatraju da je „švajcarac“ dostigao svoj zenit, ali preciznih prognoza nema. U Srbiji ima oko 30.000 ovih pozajmica, a od početka krize do danas rate svim korisnicima su duplirane u dinarima. Bankari za sada pronalaze neka rešenja za građane koji dospeju u problem, ali je pitanje šta će biti ako oni koji su ostali bez posla, u narednih šest ili 12 meseci ne pronađu novo radno mesto. Nadležni nisu tako zabrinuti, zbog sve većeg rasta stambenih kredita koji ne mogu da se otplaćuju...

Stanove „guta“ besparicaIz dana u dan sve više građana nije u mogućnosti da otplaćuje stambeni kredit. Glavni razlozi su gubitak posla, smanjene i neredovne plate, ali i sve veći kurs švajcarskog franka. Prema podacima Nacionalne korporacije, od oko 62.500 osiguranih stambenih zajmova, za 270 građani više nisu u stanju da otplaćuju, a od toga su 144 pozajmice u švajcarskim francima.

Upravo, najveći je strah kako će se dalje otplaćivati stambeni krediti u „švajcarcima“, jer niko pouzdano ne zna u kom pravcu će se kretati ova valuta. Neki bankari smatraju da je „švajcarac“ dostigao svoj zenit, ali preciznih prognoza nema. U Srbiji ima oko 30.000 ovih pozajmica, a od početka krize do danas rate svim korisnicima su duplirane u dinarima. Bankari za sada pronalaze neka rešenja za građane koji dospeju u problem, ali je pitanje šta će biti ako oni koji su ostali bez posla, u narednih šest ili 12 meseci ne pronađu novo radno mesto.

Nadležni nisu tako zabrinuti, zbog sve većeg rasta stambenih kredita koji ne mogu da se otplaćuju.

- I u jeku svetske ekonomske krize, još se može reći, da su po pitanju redovnosti u otplati svojih stambenih kredita korisnici istih prilično uredni pri izmirenju svojih mesečnih obaveza - ističu u Nacionalnoj koorproaciji. - Do ovakvog zaključka smo došli upravo imajući u vidu da je ukupan broj osiguranih kredita kod Nacionalne korporacije premašio cifru od 62.500, a da je do ovog trenutka doneta Odluka o isplati dospelog potraživanja za 270 dospelih kredita od čega su 144 krediti indeksirani u švajcarskoj valuti.

Ukupan portfolio Nacionalne korporacije do sada je dostigao sumu veću od 2,4 milijarde eura što predstavlja više od 62.500 osiguranih kredita. Od ovog broja 14 hiljada čine subvencionisani stambeni krediti odobreni u skladu sa svim do sada spovođenim Programima dugoročnog stambenog kreditiranja i Uredbama o merama podrške građevinskoj industriji kroz subvencionisanje kamate za stambene kredite i dugoročno stambeno kreditiranje koje je Korporacija sprovodila od 2005. godine kao i po važećoj Uredbi za 2011. godinu.

Odlaganje samo privremeno

- U slučaju da klijent kasni sa otplatom rate kredita, banka u dogovoru sa klijentom može na određeno vreme da odloži rok otplate kredita, odnosno da predloži restrukturiranje kredita -kažu u NKOSK. - Banka se opredeljuje za ovakav vid rešenja kada se ustanovi da klijent samo privremeno nije u mogućnosti da na vreme izmiruje svoje obaveze oko otplate kredita, ali da će u skorijem vremenskom periodu ponovo biti platežno sposoban za izmirenje svojih obaveza prema banci.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik