Stanovi za vojne objekte

Bez autora
Sep 19 2010

Gradsko veće prihvatilo je tekst protokola koji bi uskoro trebalo da potpišu predstavnici užičke vlasti i Ministarstva odbrane o ustupanju vojne imovine gradu. Razgovori o tome traju već godinama, a usvojeni protokol najverovatnije će biti potpisan u Užicu 9. oktobra, na svečanosti povodom Dana grada, kada se očekuje dolazak ministra odbrane Dragana Šutanovca. Protokolom je predviđeno da se zgrada Kluba Vojske Srbije i kasarna „Četvrti puk“ ustupe gradu, koji bi zauzvrat trebalo da obezbedi stanove za potrebe vojske. Vladi Srbije je predloženo da, u skladu sa Zakonom o podsticanju građevinske industrije u uslovima ekonomske krize, odobri sredstva za stanogradnju u naseljima Turica, Krčagovo i Carina. Tim projektom, kako je predloženo, trebalo bi da se izgrade stanovi, koje bi lokalna samouprava razmenila za vojnu imovinu. Prihvaćena je procena vrednost Kluba Vojske Srbije na oko 140 miliona dinara, koju je izvršila Poreska uprava Ministarstva finansija.

Stanovi za vojne objekteGradsko veće prihvatilo je tekst protokola koji bi uskoro trebalo da potpišu predstavnici užičke vlasti i Ministarstva odbrane o ustupanju vojne imovine gradu.

Razgovori o tome traju već godinama, a prema saznanjima Danasa, usvojeni protokol najverovatnije će biti potpisan u Užicu 9. oktobra, na svečanosti povodom Dana grada, kada se očekuje dolazak ministra odbrane Dragana Šutanovca.

Protokolom je predviđeno da se zgrada Kluba Vojske Srbije i kasarna „Četvrti puk“ ustupe gradu, koji bi zauzvrat trebalo da obezbedi stanove za potrebe vojske. Vladi Srbije je predloženo da, u skladu sa Zakonom o podsticanju građevinske industrije u uslovima ekonomske krize, odobri sredstva za stanogradnju u naseljima Turica, Krčagovo i Carina. Tim projektom, kako je predloženo, trebalo bi da se izgrade stanovi, koje bi lokalna samouprava razmenila za vojnu imovinu. Prihvaćena je procena vrednost Kluba Vojske Srbije na oko 140 miliona dinara, koju je izvršila Poreska uprava Ministarstva finansija.

Gradonačelnik Jovan Marković ranije je rekao za Danas da bi grad, za objekte Kluba VS i kasarnu „Četvrti puk“, vojsci trebalo da obezbedi 6.300 kvadratnih metara stambenog prostora.

Marković je objasnio da bi grad za Dom Vojske Srbije, u naredne tri godine, trebalo da ponudi vojsci 1.200 kvadrata stambenog prostora, od kojih već poseduje 500 kvadrata, te da bi se ostatak izgradio tokom 2011. i 2012. godine.

Za kasarnu u Krčagovu, koja zahvata 26.000 kvadrata i ima izgrađenih 17.000 kvadrata vojnih objekata, a čija procenjena vrednost je osam miliona evra, grad bi trebalo da ustupi 5.100 kvadrata stambenog prostora.

- Naša namera je da tih 5.100 kvadratnih metara uradimo do 2012. godine, a postoji i varijanta da o faznoj gradnji tokom pet godina - rekao je Marković.

Na pitanje odakle gradu toliki novac, kaže da grad već poseduje oko 500 kvadrata stambenog prostora.

- Deo stanova izgradićemo u partnerstvu sa suinvestitorima, a očekujemo i podršku Vlade Srbije za projekat stanogradnje u Užicu - kaže Marković.

Za zgradu Kluba Vojske, koja se nalazi u najužem centru grada, ali je u veoma lošem stanju, spekulisalo se da bi mogla da posluži za Gradski kulturni centar, dok je plan lokalne vlasti da u kasarni „Četvrti puk“ osnuje integrisani univerzitet, čime bi Užice, kako je Marković rekao, postalo univerzitetski centar zapadne Srbije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik