Sve manje posla za građevinare

Bez autora
Oct 09 2011

Sekretar udruženja Privredne komore Srbije za građevinarstvo i stambenu privredu Goran Rodić ukazao je da je glavni problemi građevinarstva u Srbiji nelikvidnost i nedostatak velikih poslova. Domaće firme zbog malog obima gradnje u Srbiji i neizvesnosti u dobijanju novih poslova ne mogu da prave dugoročne planove, a poslovi u inostranstvu jedini su izlaz za domaće građevinarstvo.Jedini način je da se radi napolju, a to su Azerbejdžan, Kazahstan, Rusija i Alžir, gde se mnogo gradi, ali za te poslove je potrebna podrška države, jer nemamo garantni fond.

Sve manje posla za građevinareGlavni problemi građevinarstva u Srbiji su nelikvidnost i nedostatak velikih poslova, ocenio sekretar udruženja Privredne komore Srbije za građevinarstvo i stambenu privredu Goran Rodić.

Sekretar udruženja Privredne komore Srbije za građevinarstvo i stambenu privredu Goran Rodić ukazao je da je glavni problemi građevinarstva u Srbiji nelikvidnost i nedostatak velikih poslova.

Rodić je agenciji Beta rekao da domaće firme zbog malog obima gradnje u Srbiji i neizvesnosti u dobijanju novih poslova ne mogu da prave dugoročne planove, ističući da su poslovi u inostranstvu jedini izlaz za domaće građevinarstvo.

"Jedini način je da se radi napolju, a to su Azerbejdžan, Kazahstan, Rusija i Alžir, gde se mnogo gradi, ali za te poslove je potrebna podrška države, jer nemamo garantni fond", rekao je Rodić.

Prema njegovim rečima, inostranstvo je jedino rešenje jer veliki poslovi u Srbiji gde su domaće firme bile prisutne kao podizvođači, kao što je "Gazela" i most na Adi, polako se privode kraju.

Rodić je naveo da će veliki kapitalni objekti koji će se graditi u Srbiji raditi strane komponije, dok će domaća građevinska firme na tim projektima, ako se "udenu dobiti samo neke mrvice".

"Most Zemun-Borča će gradit Kinezi, a Žeželjev most u Novom Sadu će raditi kozorcijum italijanskih i španskih firmi", precizirao je Goran Rodić.

Rodić je istakao da država mora da reši i problem dugovanja domaćoj građevinskoj operativi, koji se kreće oko nekoliko stotina miliona evra, ali je dodao da ne postoje precizni podaci koliki je tačan dug države, javnih preduzeća i lokalne uprave.

Navodeći da su veliki domaći građevinski sistemi, kojih je ostalo jako malo, sada u vrlo nezavidnoj situaciji, on je rekao da se instalirani kapaciteti koriste "jedva 30 odsto".

Rodić je rekao i da je pre krize u građevinskim firmama bilo zaposleno oko 120.000 ljudi, a taj broj je sada između 70.000 i 80.000.

"Nešto mora da se preduzme bar početkom iduće godine, kako se ne bi pozatvaralo i ovo malo firmi koje imamo", ocenio je Rodić.

Prema rečima Rodića, država bi trebalo hitno da nađe novac da počne da radi na sređivanju moravskog sliva, posla koji bi zaposlio domaće kompanije i radnike.

Sekretar PKS za građevinarstvo ocenio je da se u Srbiji ne može očekivati ni neka značajnija stanogradnja, zbog toga što investitori nemaju para, a kupovna moć stanovništva je izuzetno mala.

Rodić je ocenio da ni u Beogradu nema veće građevinske aktivnosti dodajući da je jedino veće gradilište stambeni kompeks koji država pravi na mestu nekadašnje kasarne "Vojvoda Stepa".

"Stanogradnja zavisi od kupovne moći, a kreditni uslovi su jako loši da bi se ljudi usudili da uzmu kredite", rekao je Rodić.

Sekretar udruženja Privredne komore Srbije za građevinarstvo i stambenu privredu Goran Rodić je kazao da u poslednje vreme nema primedbi kompanija na dobijanje građevinskih dozvola, jer je, kako je naveo, novi zakon ubrzao izdavanje, ali i da se sa druge strane brže se dobijaju dozvole jer je i manje zahteva.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik