Sve manje posla za građevince u inostranstvu: Jedina svijetla tačka je Njemačka

Bez autora
Nov 21 2010

Ove godine u odnosu na prethodnu, prema statističkim podacima, građevinci iz Republike Srpske u inostranstvu su zaradili gotovo 70 posto manje. Jedina svijetla tačka je Njemačka, u kojoj je 660 građevinskih radnika iz 29 preduzeća iz RS-a dobilo radnu dozvolu za narednu godinu. Prema podacima Zavoda za statistiku RS-a, u trećem kvartalu građevinska preduzeća iz RS-a zaradila su u inostranstvu tek nešto više od tri miliona KM. Ako je za utjehu, krajem trećeg kvartala građevinci su u inostranstvu imali i nešto novih ugovora, čija je vrijednost veća od 4,5 miliona KM. Tako je vrijednost poslova koje su u trećem kvartalu u inostranstvu obavili građevinski radnici iz RS-a bila manja za 27 posto od realizacije koju su imali u prethodnom tromjesečju. I u inostranstvu je mnogo manje posla za građevinske radnike u odnosu na prethodni mjesec ili prethodnu godinu. To je, naravno, posljedica velike ekonomske krize. Zbog toga nije ni čudo što su naše građevinske firme u inostranstvu u ovoj godini imale mršavu zaradu.

Sve manje posla za građevince u inostranstvu: Jedina svijetla tačka je NjemačkaOve godine u odnosu na prethodnu, prema statističkim podacima, građevinci iz Republike Srpske u inostranstvu su zaradili gotovo 70 posto manje.

Jedina svijetla tačka je Njemačka, u kojoj je 660 građevinskih radnika iz 29 preduzeća iz RS-a dobilo radnu dozvolu za narednu godinu. Prema podacima Zavoda za statistiku RS-a, u trećem kvartalu građevinska preduzeća iz RS-a zaradila su u inostranstvu tek nešto više od tri miliona KM. Ako je za utjehu, krajem trećeg kvartala građevinci su u inostranstvu imali i nešto novih ugovora, čija je vrijednost veća od 4,5 miliona KM. Tako je vrijednost poslova koje su u trećem kvartalu u inostranstvu obavili građevinski radnici iz RS-a bila manja za 27 posto od realizacije koju su imali u prethodnom tromjesečju.

- I u inostranstvu je mnogo manje posla za građevinske radnike u odnosu na prethodni mjesec ili prethodnu godinu. To je, naravno, posljedica velike ekonomske krize. Zbog toga nije ni čudo što su naše građevinske firme u inostranstvu u ovoj godini imale mršavu zaradu, rekao je za Srnu sekretar Udruženja građevinarstva i industrije građevinskog materijala u Privrednoj komori RS-a Stanko Ivaštanin.

Učinak domaćih građevinskih firmi u inostranstvu bio bi sigurno neuporedivo slabiji da se ne primjenjuje međudržavni sporazum koji je BiH zaključila s Njemačkom. Tim sporazumom je predviđeno da naše građevinske firme koje imaju svoja predstavništva u Njemačkoj mogu dobiti određeni broj radnih dozvola za rad svojih radnika u ovoj zemlji.

- Zahvaljujući tom sporazumu, građevinske firme iz RS-a u ovoj zemlji, prema našim procjenama, neće imati problema da ostvare prošlogodišnju realizaciju, naveo je Ivaštanin.

Tako je, prema njegovim riječima, u ovoj detašmanskoj godini, koja je počela 1. oktobra ove i traje do 1. oktobra naredne godine, dozvole za rad u Njemačkoj dobilo 660 radnika iz 29 građevinskih firmi iz RS-a. Prema nekim procjenama, oni će u predstojećoj godini uraditi poslove čija će vrijednost biti gotovo 40 miliona KM.

Ako bi se ostvarile te pretpostavke, izvjesno je da predstojeća godina ne bi bila loša za naše građevince u inostranstvu. Dosadašnji period ove godine, ako je suditi prema statističkim podacima, nikada nije bio gori.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik