Teže do gradnje

Bez autora
Sep 16 2010

Da bi dobili lokacijsku dozvolu svi investitori moraju da budu vlasnici ili zakupci parcele na kojoj planiraju da grade. Pravo korišćenja građevinskog zemljišta više ne postoji i zato je važno da građani iskoriste mogućnost, koju im daje Zakon o planiranju i izgradnji i umesto korisnika postanu vlasnici zemljišta. Za konverziju prava korišćenja u pravo svojine zakonom nije predviđen rok, ali svakako šansu treba iskoristiti jer “tapija” na zemljište znači i višu cenu nekretnine. Pravo na konverziju bez naknade imaju vlasnici porodičnih kuća, lokala, stanova, dok gazde preduzeća stečenih u privatizaciji moraju da plate naknadu u skladu sa uredbom Vlade Srbije. Za konverziju bez naknade zahtev se podnosi Republičkom geodetskom zavodu ako je na teritoriji gde se parcela nalazi ustrojen katastar nepokretnosti. Ukoliko nije, onda se zahtev podnosi zemljišnoknjižnom odeljenju u nadležnom osnovnom sudu.

Teže do gradnjeDa bi dobili lokacijsku dozvolu svi investitori moraju da budu vlasnici ili zakupci parcele na kojoj planiraju da grade.

Pravo korišćenja građevinskog zemljišta više ne postoji i zato je važno da građani iskoriste mogućnost, koju im daje Zakon o planiranju i izgradnji i umesto korisnika postanu vlasnici zemljišta. Za konverziju prava korišćenja u pravo svojine zakonom nije predviđen rok, ali svakako šansu treba iskoristiti jer “tapija” na zemljište znači i višu cenu nekretnine. Pravo na konverziju bez naknade imaju vlasnici porodičnih kuća, lokala, stanova, dok gazde preduzeća stečenih u privatizaciji moraju da plate naknadu u skladu sa uredbom Vlade Srbije.

Za konverziju bez naknade zahtev se podnosi Republičkom geodetskom zavodu ako je na teritoriji gde se parcela nalazi ustrojen katastar nepokretnosti. Ukoliko nije, onda se zahtev podnosi zemljišnoknjižnom odeljenju u nadležnom osnovnom sudu.

- Vlasnici lokala, stanova, porodičnih kuća i preduzeća stečenih u privatizaciji ne treba da brinu, jer ih zakon nikakvim rokom nije vezao za konverziju, ali ukoliko hoće da grade na parceli moraju pravo korišćenja da zamene vlasništvom - kaže Aleksandra Damnjanović-Petrović, pomoćnik ministra za prostorno planiranje.

- Ministarstvo trenutno priprema izmene i dopune Zakona o planiranju i izgradnji. Prema važećem propisu uz zahtev za konverziju bez naknade treba da se priloži i izvod iz javne knjige o evidenciji nepokretnosti. Predlogom izmena i dopuna taj deo će biti izbrisan iz Zakona, jer smo shvatili da to predstavlja samo dodatno opterećenje i trošak za podnosioca zahteva, pošto katastar ili zemljišna knjiga, kojoj se zahtev podnosi već raspolaže tom javnom ispravom.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik