Tržište stanova: Dve sobe na ceni

Bez autora
Aug 29 2011

Gotovo dve decenije većina neimara u Srbiji gradila je male stanove, jer su upravo nekretnine do 40 kvadrata bile i najtraženije. Tako su se na tržištu nudili dvosobni stanovi od 35 kvadrata, a često su u prodaji bili i oni od 20 kvadrata. Od kada je država postala glavni građevinski investitor promenila se i struktura stanova. Od ukupno 4.578 stanova koji se grade u naselju „Stepa Stepanović“ na Voždovcu najviše je dvosobnih - 1.285 dok su za 1.094 potencijalna kupca rezervisane nekretnine sa po tri sobe. Garsonjera je najmanje, svega 212, a četvorosobnih 126. Ostalo su jednosobni, dvoiposobni i troiposobni stanovi. Kako je država trenutno i najveći investitor u oblasti stanogradnje brojke iz Građevinske direkcije Srbije najbolje odslikavaju strukturu nekretnina koje se zidaju. Prosečna kvadratura stanova koji se grade u Beogradu je oko 55 kvadrata. U ekstra i prvoj beogradskoj zoni grade se luksuzni i stanovi velike površine.

Tržište stanova: Dve sobe na ceniGotovo dve decenije većina neimara u Srbiji gradila je male stanove, jer su upravo nekretnine do 40 kvadrata bile i najtraženije.

Tako su se na tržištu nudili dvosobni stanovi od 35 kvadrata, a često su u prodaji bili i oni od 20 kvadrata. Od kada je država postala glavni građevinski investitor promenila se i struktura stanova.

Od ukupno 4.578 stanova koji se grade u naselju „Stepa Stepanović“ na Voždovcu najviše je dvosobnih - 1.285 dok su za 1.094 potencijalna kupca rezervisane nekretnine sa po tri sobe. Garsonjera je najmanje, svega 212, a četvorosobnih 126. Ostalo su jednosobni, dvoiposobni i troiposobni stanovi.

Kako je država trenutno i najveći investitor u oblasti stanogradnje brojke iz Građevinske direkcije Srbije najbolje odslikavaju strukturu nekretnina koje se zidaju.

- Prosečna kvadratura stanova koji se grade u Beogradu je oko 55 kvadrata - kaže Goran Rodić, sekretar Udruženja za građevinarstvo u Privrednoj komori Srbije.

- U ekstra i prvoj beogradskoj zoni grade se luksuzni i stanovi velike površine. To su skupe i male lokacije, pa se zato pretežno grade veliki stanovi, jer i po propisima uz svaku nekretninu mora da postoji garažno mesto. Privatni investitori koji zidaju na Dedinju, u projektnoj dokumentaciji nemaju garsonjere ili jednosobne i dvosobne stanove. Takve strukture stanova zanimljive su građanima koji do krova nad glavom dolaze zahvaljujući stambenim kreditima i to van najatraktivnijih lokacija u glavnom gradu. Manja kvadratura ne znači loš kvalitet, jer zakon zahteva da se poštuju svi parametri kod izgradnje, kao i kvalitet koji je propisan standardima.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik