U Beogradu uskoro tri „zelene” zgrade

Bez autora
Sep 22 2011

U tržnom centru „Ušće” juče je otvorena izložba „zelenih” zgrada „Zelena gradnja - ovde i sada” povodom Svetske nedelje zelene gradnje, koju će posetioci moći da pogledaju do 25. septembra. U organizaciji Saveta zelene gradnje u Srbiji predstavljena su četiri domaća objekta koji teže da dobiju sertifikat za zelenu zgradu. Tri od njih nalaze se u Beogradu: Banka Intesa na Novom Beogradu, Ambasada Sjedinjenjih Američkih Država na Dedinju i šoping centar „Ušće”. Četvrti objekat je tehnološki park u Inđiji koji obuhvata kompleks od četiri objekta. Prilikom otvaranja izložbe, potpredsednik Saveta zelene gradnje Srbije Mladen Vukanac predstavio je projekte koji se nalaze u različitim fazama procesa sertifikacije. Sledeće godine očekuju se prve zelene zgrade u Srbiji. „Ušće” šoping centar je jedan od najposećenijih objekata i želeli su da ovom izložbom upoznaju najširu domaću javnost sa zelenom gradnjom. Osim toga, ovo je jedini projekat čija je sertifikacija započeta nakon što je zgrada počela da se koristi. To je nešto teži proces, ali će „Ušće” biti jedna od prvih zelenih zgrada u Evropi koja je prošla kroz tu vrstu procesa i prvi šoping centar na Balkanu sa ovim sertifikatom.

U Beogradu uskoro tri „zelene” zgradeU tržnom centru „Ušće” juče je otvorena izložba „zelenih” zgrada „Zelena gradnja - ovde i sada” povodom Svetske nedelje zelene gradnje, koju će posetioci moći da pogledaju do 25. septembra.

U organizaciji Saveta zelene gradnje u Srbiji predstavljena su četiri domaća objekta koji teže da dobiju sertifikat za zelenu zgradu. Tri od njih nalaze se u Beogradu: Banka Intesa na Novom Beogradu, Ambasada Sjedinjenjih Američkih Država na Dedinju i šoping centar „Ušće”. Četvrti objekat je tehnološki park u Inđiji koji obuhvata kompleks od četiri objekta.

Prilikom otvaranja izložbe, potpredsednik Saveta zelene gradnje Srbije Mladen Vukanac predstavio je projekte koji se nalaze u različitim fazama procesa sertifikacije.

- Sledeće godine očekujemo prve zelene zgrade u Srbiji. „Ušće” šoping centar je jedan od najposećenijih objekata i želeli smo da ovom izložbom upoznamo najširu domaću javnost sa zelenom gradnjom. Osim toga, ovo je jedini projekat čija je sertifikacija započeta nakon što je zgrada počela da se koristi. To je nešto teži proces, ali će „Ušće” biti jedna od prvih zelenih zgrada u Evropi koja je prošla kroz tu vrstu procesa i prvi šoping centar na Balkanu sa ovim sertifikatom - kaže Vukanac.

Koncept zelene gradnje premošćava jaz između ekonomije i ekologije, želja i potreba ljudi, težnji za napretkom i očuvanjem veze sa prirodom.

- Želeli smo da napravimo izložbu koju ćemo moći da premestimo i u druge gradove, na kojoj ćemo predstaviti konkretne objekte koji će postati zelene zgrade. Time Srbija dobija značajno mesto na mapi zelene gradnje - objašnjava Mladen Bogićević, autor izložbe.

Prema rečima predstavnika Saveta zelene gradnje, prvu zelenu zgradu sa sertifikatom u Srbiji možemo očekivati u junu sledeće godine, i to će biti zgrada Ambasade Sjedinjenih Američkih Država.

Zelene zgrade su dizajnirane tako da zadovolje kriterijume zaštite zdravlja stanara, poboljšanju produktivnost zaposlenih, efikasnije koriste prirodnu energiju, vodu i druge resurse čime se smanjuje štetni uticaj na okolinu. Prilikom gradnje koriste se prirodni, obnovljivi, reciklirajući ili lokalni materijali.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik