U građevinarstvu trend rasta zaposlenosti i proizvodnje

Bez autora
Jul 03 2011

U građevinskoj industriji Srbije postoji trend rasta zaposlenosti i fizičkog obima proizvodnje koji će, zahvaljujući pomoći države, nastaviti da raste do kraja ove godine i najverovatnije u 2012. Zakon o podsticanju građevinske industrije u uslovima ekonomske krize je, prema rečima Rodića, dao prve rezultate - pokrenuta je proizvodnja građevinskog materijala i angažovana su domaća preduzeća. Najveći pomak može se videti kod izvođača radova angažovanih na infrastrukturnim objektima, a primer je "Mostogradnja" koja je u prvom polugođu ove godine zaposlila dodatnih 600 ljudi. Visokogradnja je motor građevinske industrije i pomak u toj delatnosti napravljen je zbog kapitalnih investicija koje je pokrenula država, na primer izgradnju stanova na mestu bivše beogradske kasarne "Stepa Stepanović" na Voždovcu. U pripremi je izgradnja stanova, takođe, u okviru državnog programa masovne stanogradnje i u Novom Sadu, Kragujevcu i drugim većim gradovima u Srbiji.

U građevinarstvu trend rasta zaposlenosti i proizvodnjeU građevinskoj industriji Srbije postoji trend rasta zaposlenosti i fizičkog obima proizvodnje koji će, zahvaljujući pomoći države, nastaviti da raste do kraja ove godine i najverovatnije u 2012, izjavio je sekretar Odbora za građevinarstvo u Privrednoj komori Srbije (PKS) Goran Rodić.

Zakon o podsticanju građevinske industrije u uslovima ekonomske krize je, prema rečima Rodića, dao prve rezultate - pokrenuta je proizvodnja građevinskog materijala i angažovana su domaća preduzeća. 

On je kazao da se najveći pomak može videti kod izvođača radova angažovanih na infrastrukturnim objektima, navodeći kao primer "Mostogradnju" koja je u prvom polugođu ove godine zaposlila dodatnih 600 ljudi. 

Rodić je istakao da je visokogradnja motor građevinske industrije i da je pomak u toj delatnosti napravljen zbog kapitalnih investicija koje je pokrenula država, na primer izgradnju stanova na mestu bivše beogradske kasarne "Stepa Stepanović" na Voždovcu.

U pripremi je izgradnja stanova, takođe, u okviru državnog programa masovne stanogradnje i u Novom Sadu, Kragujevcu i drugim većim gradovima u Srbiji, kazao je on.

Stručnjak PKS je rekao da su državni projekti pokrenuti u saradnji sa lokalnim samoupravama i da će zahvaljujući njima biti zaposleni kapaciteti, koji su do sada bili više nego prepolovljeni.

"Nadamo se da će država održati taj tempo, ali i obezbediti instrumente koji neće uticati na smanjenje proizvodnje, posebno kad je reč o korišćenju kredita za stanove", istakao je Rodić.

On je izrazio očekivanje da će građevinska preduzeća i država naći rešenje da se taj trend održi i poveća zaposlenost i fizički obim proizvodnje u toj industriji.

"Tražimo izlaz i u izvozu i imamo velike ponude", ukazao je Rodić i dodao da će već u toku sledeće sedmice predstavnici PKS imati sastanak sa ruskim i nemačkim  investitorima, koji su zainteresovani za saradnju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik