U “Stepi” prodato već 1.700 stanova

Bez autora
Mar 19 2012

Dok je u prethodnim decenijama pred izbore promet nepokretnostima, po pravilu, zamirao, tržište nekretnina u Srbiji sada se budi. Ne u meri u kojoj bi to želele agencije za promet nekretnina ili investitori, ali se situacija poboljšala iako u proteklih mesec dana drastičnih pomeranja cena nije bilo. U beogradskim agencijama tvrde da se i dalje najviše prodaju nasleđeni stanovi, menjaju se veći za manje, ali ima i onih kupaca, koji svoj novac više ne žele da čuvaju u bankama, već ga ulažu u nekretnine. Najviše je keš kupaca, među kojima su i naši građani na privremenom radu u inostranstvu. U naselju Stepa Stepanović na Voždovcu izgradnja 4.616 stanova odvija se po planiranoj dinamici. U toku su završni radovi na zgradama čije je useljenje planirano za početak maja. Izvode se i radovi na komunalnoj i saobraćajnoj infrastrukturi.

U “Stepi” prodato već 1.700 stanovaDok je u prethodnim decenijama pred izbore promet nepokretnostima, po pravilu, zamirao, tržište nekretnina u Srbiji sada se budi.

Ne u meri u kojoj bi to želele agencije za promet nekretnina ili investitori, ali se situacija poboljšala iako u proteklih mesec dana drastičnih pomeranja cena nije bilo. U beogradskim agencijama tvrde da se i dalje najviše prodaju nasleđeni stanovi, menjaju se veći za manje, ali ima i onih kupaca, koji svoj novac više ne žele da čuvaju u bankama, već ga ulažu u nekretnine. Kako kažu, najviše je keš kupaca, među kojima su i naši građani na privremenom radu u inostranstvu.

U naselju Stepa Stepanović na Voždovcu izgradnja 4.616 stanova odvija se po planiranoj dinamici. U toku su završni radovi na zgradama čije je useljenje planirano za početak maja. Izvode se i radovi na komunalnoj i saobraćajnoj infrastrukturi. U Građevinskoj direkciji Srbije ističu da prodaja ide odlično i da nove vlasnike već ima više od 1.700 stanova. Ne kupuju samo oni građani koji su se prijavili, već i oni koji nisu na spisku i samoinicijativno, bez zakazivanja, dolaze u Direkciju.

- Bez obzira na mnoge probleme, koji nisu prevaziđeni, tržište nekretnina živi i konačno posle godinu dana možemo da kažemo da ima posla - ističe Kaća Lazarević, suvlasnik agencije “Alka”.

- Prvi put se dešava da izbori ne utiču na kupoprodaju nepokretnosti. Izgleda da je ljudima dosta politike i da su se okrenuli životnim problemima, a jedan od njih je svakako krov nad glavom. Nažalost, kreditnih kupaca je i dalje malo, uglavnom se kupuje za keš.

Najveća boljka je loša ponuda, smatra Kaća Lazarević:

- Novih stanova nema osim onih koje gradi država na Voždovcu. Zato je potrebno da vlast što pre osmisli način kako da pomogne privatnim investitorima da bar završe one kvadrate koje su započeli. Više ni projektno finansiranje nije garancija da će stanovi biti završeni na vreme. U proteklom periodu nije došlo do znatnog pada cena, ali kao nikada do sada i kupci i prodavci su spremni na dogovor, tako da cene iz oglasa nisu i one konačne po kojima se promet obavlja. Uglavnom se kupuju stanovi vredni od 30.000 do 200.000 evra.

Ova godina je idealna za kupovinu kvadrata, jer su cene u odnosu na isti period prošle godine niže za 20 do 30 odsto. I nova uredba o subvencionisanim stambenim kreditima donela je niz olakšica za podstanare, ali je činjenica da je malo onih koji se u ovim uslovima, u strahu od gubitka posla, odlučuju na zajam.

U svakom slučaju, s obzirom na to da je investiciona aktivnost bila manja, jer osim državnih projekata nije bilo privatnih investicija u stanogradnju, u narednom periodu se ne može očekivati da cene stanova značajnije padaju. Država će krajem ovog meseca započeti i projekt izgradnje oko 700 stanova u naselju “Dr Ivan Ribar”. Cena kvadrata će biti poznata kada se posao ugovori sa izvođačima, a predračunska vrednost izgradnje tog kompleksa je 40 miliona evra.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik