Usvojen Zakon o javnoj svojini

Bez autora
Sep 26 2011

Skupština Srbije usvojila je danas Zakon o javnoj svojini kojim su utvrđena tri nivoa vlasništva javne svojine i to državni, pokrajinski i nivo lokalne samouprave. U svojini AP Vojvodine biće putevi drugog reda, kanalska mreža koja nije na plovnim putevima i objekti koji su građeni sredstvima za kapitalne investicije, dok će u nadležnosti lokalne samouprave biti ulice, trgovi, parkovi, opštinski putevi i nekategorisani putevi. Javna svojina su prirodna bogatstva, dobra od opšteg interesa za koja je zakonom utvrđeno da su u javnoj svojini, stvari koje koriste organi i organizacije Republike Srbije, pokrajine i lokalne samouprave. Među njima su vode, vodotoci, mineralni resursi, resursi podzemnih voda, rezerve mineralnih sirovina i drugi, a zakon predviđa da se na prirodnom bogatstvu može steći koncesija ili pravo korišćenja, dok naknada za to pripada Republici, pokrajini ili jedinicama lokalne samouprave na čijoj se teritoriji nalazi to bogatstvo. Zakonom o javnoj svojini uređuju se dobra od opšteg interesa, koja su u opštoj upotrebi, poput šuma, šumskog i vodnog zemljišta, zaštićena prirodna dobra, kulturna dobra u javnoj svojini i drugo.

Usvojen Zakon o javnoj svojiniSkupština Srbije usvojila je danas Zakon o javnoj svojini kojim su utvrđena tri nivoa vlasništva javne svojine i to državni, pokrajinski i nivo lokalne samouprave.

U svojini AP Vojvodine biće putevi drugog reda, kanalska mreža koja nije na plovnim putevima i objekti koji su građeni sredstvima za kapitalne investicije, dok  će u nadležnosti lokalne samouprave biti ulice, trgovi, parkovi, opštinski putevi i nekategorisani putevi.

Javna svojina su prirodna bogatstva, dobra od opšteg interesa za koja je zakonom utvrđeno da su u javnoj svojini, stvari koje koriste organi i organizacije Republike Srbije, pokrajine i lokalne samouprave. Među njima su vode, vodotoci, mineralni resursi, resursi podzemnih voda, rezerve mineralnih sirovina i drugi, a zakon predviđa da se na prirodnom bogatstvu može steći koncesija ili pravo korišćenja, dok naknada za to pripada Republici, pokrajini ili jedinicama lokalne samouprave na čijoj se teritoriji nalazi to bogatstvo.

Zakonom o javnoj svojini uređuju se dobra od opšteg interesa, koja su u opštoj upotrebi, poput šuma, šumskog i vodnog zemljišta, zaštićena prirodna dobra, kulturna dobra u javnoj svojini i drugo. Takođe, ovim dokumentom propisuje se i da je mreža, kao nepokretna stvar namenjena protoku materije ili energije radi njihove distribucije korisnicima ili odvođenja od korisnika, dobro od opšteg interesa.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik