Više novca za stambene kredite

Bez autora
Jul 31 2011

Ministar životne sredine, rudarstva i prostornog planiranje Oliver Dulić rekao je da bi sredstva za subvencionisane stambene kredite mogla da budu povećana rebalansom budžeta, koji je najavljen za septembar. Ministarstvo finansija je preuzelo obavezu da do tada, zajedno sa Ministarstvom ekonomije, prati izdavanje subvencija za stambene kredite. Trenutno još uvek postoje sredstava za stambene kredite, ali verujem da će jedan značajan deo sredstava biti rebalansiran u septembru. Do rebalansa pratiće se efekti mera Narodne banke Srbije, kojima je od 1. jula obavezno učešće kod stambenih nesubvencionisanih kredita povećano sa 10 na 20 odsto. Država je budžetom za ovu godinu predvidela 1,7 milijardi dinara za subvencionisane stambene kredite. Ukoliko se utvrdi da je drastično pala tražnja za stambenim kreditima, koja ugrožava i sam građevinski sektor, uputiće se molba NBS da ponovo razmotri taj set mera, a najvažnije je da se ne prekidaju započeti državni projekti u građevinarstvu.

Više novca za stambene krediteSredstva za subvencionisane stambene kredite mogla bi da budu povećana rebalansom budžeta, koji je najavljen za septembar, rekao ministar Oliver Dulić.

Ministar životne sredine, rudarstva i prostornog planiranje Oliver Dulić rekao je da bi sredstva za subvencionisane stambene kredite mogla da budu povećana rebalansom budžeta, koji je najavljen za septembar.

Ministarstvo finansija je, prema rečima Dulića, preuzelo obavezu da do tada, zajedno sa Ministarstvom ekonomije, prati izdavanje subvencija za stambene kredite.

Trenutno još uvek postoje sredstava za stambene kredite, ali verujem da će jedan značajan deo sredstava biti rebalansiran u septembru, rekao je ministar.

Dulić je istakao da će se do rebalansa pratiti efekti mera Narodne banke Srbije, kojima je od 1. jula obavezno učešće kod stambenih nesubvencionisanih kredita povećano sa 10 na 20 odsto.

Država je budžetom za ovu godinu predvidela 1,7 milijardi dinara za subvencionisane stambene kredite.

"Ukoliko se utvrdi da je drastično pala tražnja za stambenim kreditima, koja ugrožava i sam građevinski sektor, uputićemo molbu NBS da ponovo razmotri taj set mera", kaže Dulić, istakavši da je najvažnije da se ne prekidaju započeti državni projekti u građevinarstvu.

Dulić je dodao da ti projekti ne smeju da budu ugroženi eventualnim merama koji se donose iz nekih drugih razloga.

Građevinarstvo je, prema njegovim rečima, bilo veoma ugroženo svetskom ekonomskom krizom i svaka mera koja se donosi mora da bude pažljivo analizirana.

"Imamo puno razumevanje za NBS, njihovu veliku muku da se izbore sa ogromnim izazovima i održe inflatorna kretanja u očekivanim granicama, ali sa druge strane uvek moramo da brinemo i o realnom sektoru", naglasio je ministar.

Izgradnja stanova

Govoreći o građevinskim projektima, Dulić je podsetio da je u toku javni konkurs za izbor arhitektonskog rešenja za naselje "Dr Ivan Ribar" na Novom Beogradu, gde u oktobru treba da počne izgradnja stanova po cenama nižim od tržišnih, u okviru državnog programa stanogradnje u Srbiji.

"Kada budu gotova arhitektonska rešenja i počne izrada projekata ministarstvo će početi proceduru izdavanja dozvola i Građevinska direkcija Srbije će moći da raspiše prve tendere", rekao je Dulić.

On je naveo da će radovi biti finansirani po istom modelu kao kod projekta gradnje naselja Stepa Stepanović na Voždovcu u Beogradu.

Reč je o projektnom finansiranju, izgradnja neće koštati ništa za budžet već će iza samog projekta stajati državne garancije, koje će biti dovoljan dokaz bankama da mogu da finansiraju takav projekat, objasnio je Dulić.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik