Vlada RS formirala kancelariju za oduzimanje imovine

Bez autora
Sep 15 2020

Vlada Republike Srpske donijela je Odluku o određivanju Kancelarije za oduzimanje imovine u Ministarstvu unutrašnjih poslova RS, saznaje portal CAPITAL.

Vlada je definisala da se kao Kancelarija za oduzimanje imovine (Asset Recovery Office – ARO) određuje Odjeljenje za finansijske istrage i pranje novca, Jedinica za privredni kriminalitet, Uprava kriminalističke policije, Ministarstvo unutrašnjih poslova RS.

- Kancelarija preduzima mjere i radnje u skladu sa Zakonom o oduzimanju imovine koja je proistekla izvršenjem krivičnog djela, navedeno je, između ostalog, u Odluci Vlade RS.

Organi republičke uprave, gradovi i opštine, javna preduzeća i ustanove, privredna društva te drugi organi i organizacije obavezane su da pružaju pomoć i dostavljaju sve podatke Kancelariji koje ona zatraži za svoj rad.

Kancelarija za oduzimanje imovine će imati direktni pristup bazama APIF-a, Poreske uprave, registrovanih vozila, vlasnika nepokretnosti RUGIP-a, registru računa fizičkih lica, registru stvarnih vlasnika, elektronskoj bazi matičnih knjiga, evidenciji potrošača komunalnih preduzeća.

Tu nije kraj, lista može biti produžena, a kako su naveli u Vladi, sve u skladu sa Odlukom Savjeta Evrope iz 2007. godine.

Za određivanje Kancelarije zadužen je MUP.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik