Vojska trampi zemlju za kvadrate

Bez autora
Oct 25 2010

Dogovor Vlade Srbije o razmeni nepokretnosti između Ministarstva odbrane i grada Niša u petak je i praktično realizovan, a ozvaničili su ga gradonačelnik Niša mr Miloš Simonović i direktor republičke Direkcije za imovinu Bratislav Pejković. To znači da je na grad Niš preneto zemljište vojnog kompleksa na aerodromu Niš, površine od 170 hektara, kao i zemljište u kompleksu kasarne “Bubanjski heroji” površine 15 hektara. Zauzvrat, Niš će Vojsci Srbije ustupiti 32 stana u Ulici Majakovski, kao i 21 odsto bruto stambene površine koji će biti izgrađeni na lokaciji pomenute kasarne. Uz to, grad na Nišavi će izvršiti eksproprijaciju zemljišta površine 175 hektara na lokaciji Gornji Komren za formiranje nove buduće vojne baze. Ovo je najveći i najznačajniji ugovor između Vojske Srbije i jedne lokalne samouprave, odnosno reprezentativni model saradnje i sada predstoji da se u što kraćem roku krene u realizaciju projekata na pomenutim lokacijama.

Vojska trampi zemlju za kvadrateDogovor Vlade Srbije o razmeni nepokretnosti između Ministarstva odbrane i grada Niša u petak je i praktično realizovan, a ozvaničili su ga gradonačelnik Niša mr Miloš Simonović i direktor republičke Direkcije za imovinu Bratislav Pejković.

To znači da je na grad Niš preneto zemljište vojnog kompleksa na aerodromu Niš, površine od 170 hektara, kao i zemljište u kompleksu kasarne “Bubanjski heroji” površine 15 hektara. Zauzvrat, Niš će Vojsci Srbije ustupiti 32 stana u Ulici Majakovski, kao i 21 odsto bruto stambene površine koji će biti izgrađeni na lokaciji pomenute kasarne.

Uz to, grad na Nišavi će izvršiti eksproprijaciju zemljišta površine 175 hektara na lokaciji Gornji Komren za formiranje nove buduće vojne baze.

- Ovo je najveći i najznačajniji ugovor između Vojske Srbije i jedne lokalne samouprave, odnosno reprezentativni model saradnje i nama sada predstoji da u što kraćem roku krenemo u realizaciju projekata na pomenutim lokacijama - kaže prvi čovek Niša mr Miloš Simonović.

Izrazivši zadovoljstvo što se posle dugotrajnih pregovora konačno došlo do praktičnog rešenja, Bratislav Pejković je posebno podvukao da je potpisivanje ugovora veliki trenutak za oba partnera i da je to samo početak poslova od obostranog interesa.

Izgradnja stanova i poslovnih objekata na lokaciji “Bubanjski heroji”, biće to novi centar u tom delu grada, trebalo bi da počne najkasnije 2012. godine i ovih dana trebalo bi očekivati javni poziv za ovu investiciju. Kada je reč o kompleksu aerodroma, Nišu je sada na raspolaganju 45 hektara slobodnog zemljišta za potencijalne investitore u okviru zone “Sever”, a po rečima Simonovića, nije se odustalo ni od izgradnje kargo centra sa austrijskom firmom “Ajmaks”, jer je upravo vlasništvo bila kočnica početka posla.

- Dobra praksa u saradnji sa Vladom Srbije biće nastavljena novim projektima konverzijom vojne imovine u civilne svrhe - dodaje Simonović.

- Tako će Dom Vojske sufinansiranjem biti stavljen u funkciju, odnosno, prerašće u kongresni centar i od njega će svi da imaju korist.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik