Vrednost Regionalnog stambenog programa u Srbiji 165 miliona evra

Bez autora
Nov 30 2022

Prvi potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić saopštio je danas da je ukupna vrednost Regionalnog stambenog programa (RSP), koji se bavi obezbeđivanjem stambenog prostora za izbegla i raseljena lica, u Srbiji 165 miliona evra.

Dačić je na otvaranju sednice Upravnog odbora RSP istakao da od tog iznosa donatorska sredstva iznose 134 miliona evra, uz nacionalno učešće od 31 milion evra.

Od ukupnog broja planiranih 7.570 stambenih jedinica, korisnicima je isporučeno do sada 89 odsto, precizirao je on i dodao da preostali broj jedinica, koje će korisnici dobiti do kraja sprovođenja programa, polovinom sledeće godine, uključuje kupovinu 90 stanova u Beogradu, gde je potreba za trajnim stambenim rešenjima i najveća.

Prema njegovim rečima, isporučeno je 2.266 paketa građevinskog materijala za završetak izgradnje individualnih porodičnih objekata, kupljeno 1.707 seoskih kuća sa okućnicom i 170 stanova, izgrađeno 380 montažnih kuća i 2.247 stanova.

Prvi potpredsednik Vlade je podsetio na to da je Srbija tokom devedesetih godina pružila utočište za približno 618.000 izbeglica iz Bosne i Hercegovine, uz napomenu da danas u Srbiji boravi 25.000 lica sa statusom izbeglica.

Smanjenje broja je, kako je objasnio, rezultat integracije, jer je većina izbeglih odlučila da se trajno nastani u Srbiji, uz uzimanje državljanstva.

Dačić je naveo da je Srbija svih ovih godina na planski način, iz budžetskih i donatorskih sredstava, zbrinjavala izbegličke porodice.

Međutim, kako raspoloživa sredstva nisu bila dovoljna i srazmerna potrebama, pokrenuli smo inicijativu koja je rezultirala Regionalnim stambenim programom, kojim je kroz osam podprojekata i pet modela stambenih rešenja, do sada zbrinuto 6.770 najugroženijih porodica, ukazao je on.

Dačić je iskazao zahvalnost Evropskoj uniji na podršci ovom projektu, ali i svim drugim donatorima koji u njemu učestvuju.

Predstavnik Evropske komisije Holger Šreder napomenuo je da je juče u Vršcu dodeljeno 40 ključeva za nove stanove porodicama koje su raseljene, i dodao da sada, tokom preostalog kratkog vremena implementacije programa, moramo naporno da radimo da bismo realizovali sve što je planirano.

On je izneo mogućnost da bi završna konferencija za ovaj program trebalo da bude odražana sledeće godine, na proleće, u Sarajevu.

Ovaj program, kako je rekao, postigao je veliki uspeh i predstavlja primer toga kako regionalna saradnja može da proizvede pozitivne rezultate.

Šreder je podsetio na to da je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen nedavno posetila region Zapadnog Balkana i da je tom prilikom postignuto više dogovora o zajedničkom regionalnom tržištu koji će i pojednostaviti putovanje građanima u ovom regionu.

Sastanku su prisustvovali i predstavnici iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Crne Gore.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik