Za 1000+ šest banaka

Bez autora
Aug 29 2010

Za učešće u projektu dodjele kredita za domaćinstva koja nemaju riješeno stambeno pitanje, pod nazivom Hiljadu plus, prijavilo se šest banaka. U predviđenom roku koji je istekao danas ponude su dostavile NLB Montenegrobanka, Hypo Alpe Adria, Crnogorska komercijalna, budvanska Komercijalna, Societe General Podgorička banka i Erste banka. Iz Ministarstva uređenja prostora i zaštite životne sredine su najavili da će sve banke koje su podnijele prijavu za učešće u projektu naredne sedmice biti pozvane na pregovore, kako bi definisali konačne uslove i kriterijumi za učešće u projektu. Projekt je vrijedan 50 miliona eura, od čega polovinu obezbjeđuje država preko aranžmana sa Bankom za razvoj Savjeta Evrope (CEB), a 22,5 miliona domaće komercijalne banke. Građani će sopstevnim minimalnim učešćem obezbijediti 2,5 miliona eura. Vlada će prenijeti novac komercijalnim bankama u skladu sa njihovim učešću na način i pod uslovima koji su definisani kreditnim aranžmanom sa Bankom za razvoj Savjeta Evrope.

Za 1000+ šest banakaZa učešće u projektu dodjele kredita za domaćinstva koja nemaju riješeno stambeno pitanje, pod nazivom Hiljadu plus, prijavilo se šest banaka.

U predviđenom roku koji je istekao danas ponude su dostavile NLB Montenegrobanka, Hypo Alpe Adria, Crnogorska komercijalna, budvanska Komercijalna, Societe General Podgorička banka i Erste banka.

Iz Ministarstva uređenja prostora i zaštite životne sredine su najavili da će sve banke koje su podnijele prijavu za učešće u projektu naredne sedmice biti pozvane na pregovore, kako bi definisali konačne uslove i kriterijumi za učešće u projektu.

Projekt je vrijedan 50 miliona eura, od čega polovinu obezbjeđuje država preko aranžmana sa Bankom za razvoj Savjeta Evrope (CEB), a 22,5 miliona domaće komercijalne banke. Građani će sopstevnim minimalnim učešćem obezbijediti 2,5 miliona eura. „Vlada će prenijeti novac komercijalnim bankama u skladu sa njihovim učešću na način i pod uslovima koji su definisani kreditnim aranžmanom sa Bankom za razvoj Savjeta Evrope", dodaje se u saopštenju Ministarstva.

Banke su mogle da se prijave za učešće ukoliko posjeduje odobrenje Centralne banke da mogu odobravati hipotekarne kredite građanima sa rokom dospijeća od 20 godina, i imaju filijale u najmanje tri različite crnogorske opštine. Ponuda koju su banke dostavile mora da sadrži ponuđenu kamatnu stopu, administrativne troškove, iznos novca koji namjerava da finansira i izjavu o uslovima kreditiranja.

Iz Ministarstva su kazali da će precizniji uslovi biti poznati nakon što Projektni tim analizira sve uslove.

Građevinske kompanije ponudile su u okviru projekta Hiljadu plus više od 1,3 hiljada stambenih jedinica u 11 crnogorskih gradova. Vlada je u junu pozvala preduzeća da ponude izgrađene i neizgrađene stambene jedinice, koje će konkurisati u projektu. Pravo učešća u projektu Hiljadu plus stanova imaju građevinska preduzeća i investitori koji posjeduju građevinsku dozvolu od januara 2006. godine i ispunjavaju minimalne tehničke uslove iz javnog poziva.

Nakon oglasa za građevinske kompanije i banke u septembru bi trebalo da bude objavljen poziv za građane koji će biti otvoren dva mjeseca. Prvobitni rok za objavljivanje poziva za građana je bio 3. septembar, ali će konačan termnin biti određen naredne sedmice.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik