Za legalizaciju nema nove šanse

Bez autora
Nov 21 2010

Ministarstvo za prostorno planiranje pripremilo je Nacrt izmena i dopuna Zakona o planiranju i izgradnji, o kojem će se uskoro izjasniti kabinet premijera Mirka Cvetkovića. Novog roka za podnošenje zahteva za legalizaciju bespravnih objekata neće biti.Novina je, međutim, da će vlasnici nelegalnih porodičnih kuća, površine do 200 kvadrata imati popust od 60 odsto. Za stanove će popust važiti kao i do sada, samo ako ne premašuju površinu od 100 kvadrata, dok je za kuće kvadratura duplirana.

Za legalizaciju nema nove šanse Ministarstvo za prostorno planiranje pripremilo je Nacrt izmena i dopuna Zakona o planiranju i izgradnji, o kojem će se uskoro izjasniti kabinet premijera Mirka Cvetkovića.

Novog roka za podnošenje zahteva za legalizaciju bespravnih objekata neće biti. Novina je, međutim, da će vlasnici nelegalnih porodičnih kuća, površine do 200 kvadrata imati popust od 60 odsto. Za stanove će popust važiti kao i do sada, samo ako ne premašuju površinu od 100 kvadrata, dok je za kuće kvadratura duplirana.

Prema rečima Aleksandre Damnjanović-Petrović, pomoćnika ministra za prostorno planiranje, uskoro će biti donet i novi pravilnik, pa će tako rok za popust za legalizaciju, umesto do kraja ove, biti produžen do kraja naredne godine.

- Osnovne postavke, stubovi Zakona o planiranju i izgradnji, neće se menjati - kaže naša sagovornica.

- Svaki novi propis tek u primeni pokaže svoje nedostatke. Polazni osnov za ove izmene, koje smo predvideli, bili su izveštaji sa terena od lokalnih samouprava.

Jedna od novina je da od pravosnažnosti građevinske dozvole investitori imaju rok od pet godina da završe objekat i dobiju upotrebnu dozvolu. Država više neće tolerisati veliki broj gradilišta, koja su odavno zarasla u korov. Takođe, izmenama i dopunama zakona proširen je krug građana, koji neće plaćati konverziju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik