Zakon o javno-privatnom partnerstvu početkom naredne sedmice

Bez autora
Nov 02 2011

Ministar ekonomije Srbije Nebojša Ćirić izjavio je danas da će zakon o javno-privatnom partnerstvu biti usvojen ove ili početkom naredne nedelje, što će omogućiti veću realizaciju projekata koji do sada nisu mogli da budu sprovedeni u Srbiji. Taj zakon će omogućiti i uštedu u državnom budžetu.Ovim zakonom treba da se uvede princip ekonomske efikasnosti, kojom se određuje da li je neki projekat sprovodiv od strane države i javnog sektora i koji će biti preduslov za realizaciju projekta. Novim zakonom predviđeno je i formiranje komisije za javno-privatno partnerstvo kao stručnog međuresornog tela, koje će određivati ekonomsku efikasnost projekta.

Zakon o javno-privatnom partnerstvu početkom naredne sedmiceMinistar ekonomije Srbije Nebojša Ćirić izjavio je danas da će zakon o javno-privatnom partnerstvu biti usvojen ove ili početkom naredne nedelje, što će omogućiti veću realizaciju projekata koji do sada nisu mogli da budu sprovedeni u Srbiji.

Ćirić je novinarima, nakon skupa o nekretninama i javno-privatnom partnerstvu, kazao da će taj zakon omogućiti i uštedu u državnom budžetu.

On nije mogao da precizira kolika bi ulaganja kroz ovaj vid partnerstva mogla da budu od strane privatnog sektora, kao ni kolike bi uštede država mogla da ima, jer je, kako je naglasio, još rano za ocene takve vrste.

"Ovim zakonom želimo da uvedemo princip ekonomske efikasnosti, kojom se određuje da li je neki projekat sprovodiv od strane države i javnog sektora i koji će biti preduslov za realizaciju projekta", kazao je Ćirić.

Ministar ekonomije Srbije je najavio da je novim zakonom predviđeno i formiranje komisije za javno-privatno partnerstvo kao stručnog međuresornog tela, koje će određivati ekonomsku efikasnost projekta.

"Ideja zakona je da pružimo mogućnost da oni projekti koji su do sada čekali da postanu prioritet republičke vlade, sada uz pomoć lokalne samouprave budu realizovani u saradnji sa adekvatnim partnerima", kazao je on.

Od pet koncesija, četiri propale

Ćirić je kazao da dosadašnja zakonska regulativa nije pružala adekvatne uslove za sprovođenje koncesija, kojih je u Srbiji od 2003. do sada bilo pet, od čega su četiri propale i to jedna vezana za puteve, a ostale u rudarstvu.

"To bi novim zakonom o javno-privatnom partnerstvu trebalo da se promeni i prvi put na adekvatan način omogući privatno sufinasiranje značajnih projekata", kazao je on.

Predsednik Upravnog odbora nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED) Vladimir Čupić kazao je da je kriza državnih finansija širom sveta pokazala da koncept privatno-javnog partnerstva jedna od mogućnosti za poboljšanje stanja u ekonomiji.

Čupić je rekao da su, prema procenama Svetskog ekonomskog foruma, ukupne potrebe za finansiranje infrastrukture 3.000 milijarde dolara, a ukupan obim privatnih investicija u toj oblasti je oko 1.000 milijardi, što znači da nedostatak od 2.000 milijardi dolara može da se nadoknadi primenom javno-privatnog partnerstva.

On je istakao i da se najveći projekti iz javno-privatnog partnerstva realizuju u oblasti energetike, zelene ekonomije i transporta.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik