Živnulo tržište nekretnina

Bez autora
Apr 05 2010

Tržište nekretnina u Srbiji oživelo je nakon početka državnog subvencionisanja kreditiranja stanogradnje. Zahvaljujući merama vlade, posebno odluci u subvencionisanju masovne stanogradnje, tržište je živnulo. Prošla godina bila je jedna od najgorijih i tada su se nekretnine prodavale sporadično. Odluka vlade o subvencioniranju masovne stanogradnje dovešće do stabilizacije cena, jer će se znati cene po zonama. Od početka 2010. godine u centru Beograda najskuplje prodat stan je bio 2.500 evra po kvadratnom metru, dok se na periferiji prodaju između 900 i 1.100 evra. Na Voždovcu se kvadratni metar prodaje za 1.800 evra, a u naselju 'Braće Jerković' za 1.600 evra po kvadratu. Pala je potražnja i cene zakupa stanova, a u centru grada metar kvadratni se izdaje za deset evra, a na periferiji od šest do sedam evra po metru kvadratnom. Manje interesovanje je za kupovinom poslovnih prostora, a Novi Beograd je i dalje vrlo atraktivan, ali kupci očekuju dalje smanjenje cena.

Živnulo tržište nekretninaTržište nekretnina u Srbiji oživelo je nakon početka državnog subvencionisanja kreditiranja stanogradnje, kazao je predsednik Udruženja posrednika u prometu nekretnina Tomislav Sekulić.

Kako je istakao, zahvaljujući merama vlade, posebno odluci u subvencionisanju masovne stanogradnje, tržište je živnulo.

- Prošla godina bila je jedna od najgorijih i tada su se nekretnine prodavale sporadično. Odluka vlade o subvencioniranju masovne stanogradnje dovešće do stabilizacije cena, jer će se znati cene po zonama - kazao je Sekulić i dodao da je od početka 2010. godine u centru Beograda najskuplje prodat stan bio 2.500 evra po kvadratnom metru, dok se na periferiji prodaju između 900 i 1.100 evra.

On je odbacio ocene da slobodnih uknjiženih stanova ima samo u naseljima "Belvil" i zgradi "Metropoliten" i dodao da ima stanova koji su u vlsništvu manjih firmi i građana.

Kako je istakao, na Voždovcu se kvadratni metar prodaje za 1.800 evra, a u naselju 'Braće Jerković' za 1.600 evra po kvadratu.

- Pala je potražnja i cene zakupa stanova, a u centru grada metar kvadratni se izdaje za deset evra, a na periferiji od šest do sedam evra po metru kvadratnom - naveo je on i dodao da je manje interesovanje za kupovinom poslovnih prostora, kao i da je Novi Beograd i dalje vrlo atraktivan, ali da kupci očekuju dalje smanjenje cena.

- Kvadrat poslovnog prostora na Novom Beogradu je 2.500 evra po metru kvadratnom, a u centru grada oko 4.000.

Lokali sa izlogom prodaju se i do 12.000 evra po metru kvadratnom - kazao je Sekulić i dodao da je za iznajmnjivanje poslovnog prostora interesovanje jako slabo, kao i da poslovni prostori stoje prazni jer vlasnici koji nemaju finansijskih problema ne žele da ih izdaju ispod cene.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik