Agrar pred kolapsom!

Bez autora
Jul 03 2011

Zbog nedonošenja federalnog uputstva za podsticaje za ovu godinu i posljednji kvartal 2010. krajiški poljoprivrednici su u minusu od dva miliona KM. Isto ili gore stanje je i u ostalih devet kantona. Zbog nepostojanja federalnog ne rade se kantonalna uputstva, jer mora postojati sinhronizacija između akata na dva nivoa. Ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva USK Emdžad Galijašević u više navrata je tražio hitno donošenje ovog akta. Dug od dva miliona KM iz 2010. ne može biti isplaćen zato što mora biti involviran u federalnom uputstvu za 2011. Uputstva nema, a ulazimo u drugi dio godine i godišnje odmore. Konkurenti iz okruženja imaju daleko veće podsticaje za poljoprivrednu proizvodnju, a našim ljudima u svih deset kantona u pitanje je došla i ova crkavica zbog kašnjenja u resornom federalnom ministarstvu. Unsko-sanski kanton našao je "rezervno" rješenje i isplatom dva miliona maraka poljoprivrednim proizvođačima spriječio dublje tonjenje krajiškog agrara.

Agrar pred kolapsom!Zbog nedonošenja federalnog uputstva za podsticaje za ovu godinu i posljednji kvartal 2010. krajiški poljoprivrednici su u minusu od dva miliona KM. Isto ili gore stanje je i u ostalih devet kantona.

Zbog nepostojanja federalnog ne rade se kantonalna uputstva, jer mora postojati sinhronizacija između akata na dva nivoa.

Ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva USK Emdžad Galijašević u više navrata je tražio hitno donošenje ovog akta.
 
- Dug od dva miliona KM iz 2010. ne može biti isplaćen zato što mora biti involviran u federalnom uputstvu za 2011. Uputstva nema, a ulazimo u drugi dio godine i godišnje odmore. Ne želim ni pomisliti šta će se dogoditi ako ovo uputstvo ne bude usvojeno ovih dana - ističe ministar Galijašević.

On sadašnju situaciju naziva "pretkolapsnom".

- Konkurenti iz okruženja imaju daleko veće podsticaje za poljoprivrednu proizvodnju, a našim ljudima u svih deset kantona u pitanje je došla i ova crkavica zbog kašnjenja u resornom federalnom ministarstvu - kaže Galijašević.

Unsko-sanski kanton našao je "rezervno" rješenje i isplatom dva miliona maraka poljoprivrednim proizvođačima spriječio dublje tonjenje krajiškog agrara. Od obećanja federalnog premijera Nermina Nikšića prije mjesec da će se ovaj problem riješiti, još nema ništa. Do kantona je samo stigla radna verzija ovog uputstva.

Nedovoljan budžet

Budžet FBiH za podsticaje u poljoprivrednoj proizvodnji je 55 miliona KM.
 
- Ta suma je minimalna, ali to je realnost. Najmanje što bi Federalna vlada trebala izdvojiti je 100 miliona KM. Poređenja radi, Slovenija za podsticaje u ovoj oblasti izdvaja 500 miliona eura, a zemlje EU za poljoprivredu izdvajaju u prosjeku 43 posto od ukupnog budžeta. Mi smo u USK prvi put uspjeli izdvojiti tri posto, odnosno 40 posto više nego 2010. godine - navodi Galijašević.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik