Beč - milionski grad a poljoprivreda za primer

Bez autora
Jul 13 2014

Marmelada od smokve, sirup od ruže, kavijar od puža - Poljoprivredno dobro grada Beča ne pravi samo odlično vino, nego i izvanredne prehrambene proizvode.U južnom delu Beča u jednom stakleniku raste 200 smokvinih stabala. Ručno ubrano aromatično voće sa poljoprivrednog dobra „Fajgenhof“ se isključivo subotom prodaje sveže ili u vidu marmelade i likera. Na ovom imanju se pored smokvi gaji još i povrće, bobičasto voće i 200 različitih vrsta bilja.

Beč - milionski grad a poljoprivreda za primerMarmelada od smokve, sirup od ruže, kavijar od puža - Poljoprivredno dobro grada Beča ne pravi samo odlično vino, nego i izvanredne prehrambene proizvode.

U južnom delu Beča u jednom stakleniku raste 200 smokvinih stabala. Ručno ubrano aromatično voće sa poljoprivrednog dobra „Fajgenhof“ se isključivo subotom prodaje sveže ili u vidu marmelade i likera. Na ovom imanju se pored smokvi gaji još i povrće, bobičasto voće i 200 različitih vrsta bilja.

U glavnom gradu Austrije se gaje i stare, retke vrste ruža od kojih se prave specijaliteti poput želea, likera, sirupa, namaza i kozmetike.

Čuvena je i proizvodnja sirćeta u Beču. Vrhunski svetski kuvari posebno cene sirćetne proizvode bečkog proizvođača Ervina Gegenbauera.

U 10. bečkom okrugu Andreas Gugumuk na 400 godina starom imanju uzgaja vinogradarske puževe. Od ovih životinja koje se uzgajaju na otvorenom pravi se pašteta i kavijar koji se mogu naći na menijima najboljih bečkih restorana.

Veliki deo poljoprivredne proizvodnje u Beču se nalazi u prigradskim opštinama gde na raspolaganju stoje velike zelene površine. Međutim, pčele se uzgajaju u samom centru grada. Košnice se nalaze na krovu Državne opere kao i na krovu nekoliko hotela, na primer hotela “Daniel” u kojem se med servira za doručak a može se kupiti i u hotelskoj prodavnici. Pčelama život u Beču prija zbog brojnih livada, cveća i drveća u parkovima, zbog balkona i ozelenjenih krovova.

U Beču se proizvodi mnoštvo životnih namirnica i jedini je milionski grad koji ima značajnu proizvodnju vina u okviru grada. A gde uspeva vino tu je povrće odličnog kvaliteta. Oko 60 odsto krastavaca proizvedenih u Austriji potiče iz glavnog grada, a značajna je i proizvodnja patlidžana, peršuna, paprike i paradajza.

Fotografija © Cvijeta Radović

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik