Marmelada od smokve, sirup od ruže, kavijar od puža - Poljoprivredno dobro grada Beča ne pravi samo odlično vino, nego i izvanredne prehrambene proizvode.U južnom delu Beča u jednom stakleniku raste 200 smokvinih stabala. Ručno ubrano aromatično voće sa poljoprivrednog dobra „Fajgenhof“ se isključivo subotom prodaje sveže ili u vidu marmelade i likera. Na ovom imanju se pored smokvi gaji još i povrće, bobičasto voće i 200 različitih vrsta bilja.
Marmelada od smokve, sirup od ruže, kavijar od puža - Poljoprivredno dobro grada Beča ne pravi samo odlično vino, nego i izvanredne prehrambene proizvode.
U južnom delu Beča u jednom stakleniku raste 200 smokvinih stabala. Ručno ubrano aromatično voće sa poljoprivrednog dobra „Fajgenhof“ se isključivo subotom prodaje sveže ili u vidu marmelade i likera. Na ovom imanju se pored smokvi gaji još i povrće, bobičasto voće i 200 različitih vrsta bilja.
U glavnom gradu Austrije se gaje i stare, retke vrste ruža od kojih se prave specijaliteti poput želea, likera, sirupa, namaza i kozmetike.
Čuvena je i proizvodnja sirćeta u Beču. Vrhunski svetski kuvari posebno cene sirćetne proizvode bečkog proizvođača Ervina Gegenbauera.
U 10. bečkom okrugu Andreas Gugumuk na 400 godina starom imanju uzgaja vinogradarske puževe. Od ovih životinja koje se uzgajaju na otvorenom pravi se pašteta i kavijar koji se mogu naći na menijima najboljih bečkih restorana.
Veliki deo poljoprivredne proizvodnje u Beču se nalazi u prigradskim opštinama gde na raspolaganju stoje velike zelene površine. Međutim, pčele se uzgajaju u samom centru grada. Košnice se nalaze na krovu Državne opere kao i na krovu nekoliko hotela, na primer hotela “Daniel” u kojem se med servira za doručak a može se kupiti i u hotelskoj prodavnici. Pčelama život u Beču prija zbog brojnih livada, cveća i drveća u parkovima, zbog balkona i ozelenjenih krovova.
U Beču se proizvodi mnoštvo životnih namirnica i jedini je milionski grad koji ima značajnu proizvodnju vina u okviru grada. A gde uspeva vino tu je povrće odličnog kvaliteta. Oko 60 odsto krastavaca proizvedenih u Austriji potiče iz glavnog grada, a značajna je i proizvodnja patlidžana, peršuna, paprike i paradajza.
Fotografija © Cvijeta Radović