Beograd finansira obuku mladih pčelara

Bez autora
Sep 08 2013

Grad Beograd finansira obuku 80 mladih pčelara, a već iduće godine izdvojiće blizu 20 miliona dinara za razvijanje pčelarstva – kupovinu košnica, matica i svega onog što je potrebno za bavljenje pčelama. U Beogradu iskorišćeno svega pet posto pašnjaka.Upravo zbog toga finansira se teorijska i praktična obuka mladih pčelara, koji žele da se razvijaju i potrebna su im znanja iz savremenog pčelarstva. Obuku obavlja dobar tim iskusnih pčelara, od kojih su neki više od 50 godina u pčelarstvu, a uključeni su i poznati profesori.

Beograd finansira obuku mladih pčelaraGrad Beograd finansira obuku 80 mladih pčelara, a već iduće godine izdvojiće blizu 20 miliona dinara za razvijanje pčelarstva – kupovinu košnica, matica i svega onog što je potrebno za bavljenje pčelama.

Gradski sekretar za poljoprivredu Aleksandar Janković podseća da je u Beogradu iskorišćeno svega pet posto pašnjaka. Upravo zbog toga finansira se teorijska i praktična obuka mladih pčelara, koji žele da se razvijaju i potrebna su im znanja iz savremenog pčelarstva. Obuku obavlja dobar tim iskusnih pčelara, od kojih su neki više od 50 godina u pčelarstvu, a uključeni su i poznati profesori.

Med će u dogledno vreme u Evropi biti jedan od strateških proizvoda, pa se ovde otvara velika šansa za proizvodnju prirodnog, veoma kvalitetnog meda, ističe Janković.

Prema njegovim rečima, jedna košnica daje najmanje 10 kilograma, a u najboljem slučaju iz nje može da se dobije i 50 kilograma meda.

Koliko je ova aktivnost isplativa, pokazuje trenutna prodajna cena meda na veliko, koja je oko 3,30 evra, a ona može samo da raste. Beograd će pčelarstvo i ove godine podržati kao pokrovitelj tradicionalne izložbe meda, koja će se na Tašmajdanu održati od 3. do 6. oktobra. To je treća manifestacija u gradu koja okupi više od 150.000 ljudi, kaže Janković.

On naglašava da su pojedini beogradski pčelari dobili zaštitu geografskog porekla meda, a u planu je i dogovor sa voćarima u Grockoj da se košnice stave kod njih zbog oprašivanja, što bi bilo dobro i za njih i za pčelare.

Slobodan Čumić, zamenik predsednika Društva pčelara “Beograd”, ističe da će mladi pčelari biti edukovani za savremeno pčelarstvo po najvišim svetskim standardima.

Kao najveće društvo pčelara u Srbiji i Evropi, svake godine organizujemo edukaciju pčelara početnika, a ovo je prvi put da nam je neko izašao u susret i finansijski pomogao obuku. U prostorijama društva održava se serija predavanja, dok se praktična obuka sprovodi na pčelinjacima velikih pčelara iz društva, ističe Čumić.

Pčelarstvo je aktivnost koja nosi zdrave navike i može da obezbedi dodatne prihode, ali sve je više i pčelara koji od toga žive, kaže ovaj iskusni proizvođač meda.

Najveći problem je što se pčelarstvom kod nas bave stariji ljudi i što mladih pčelara ima vrlo malo. Zato je naš najveći zadatak da od ove godine edukujemo što više mladih ljudi. Verujemo da je zajednički rad na ovom projektu početak dobre saradnje sa gradom Beogradom, naglašava Čumić.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik