Berba kupine u Jadru, Azbukovici i Rađevini je u punom zamahu, dok je taj posao u malinjacima okončan.
Rod je, kažu otkupljivači, odličnog kvaliteta, ali su količine manje nego predhodnih godina, jer je višegodišnja niska cena učinila svoje.
Vlasnici kupinjaka smatraju da će biti još dobrih branja, "ali pod uslovom da temperatura malo padne". Cena kupine kreće se od 150 -200 dinara, koliko plaćaju u Kupnju, i nekadašnjoj državnoj hladnjači.
- Cena je solidna, ali je suša učinila svoje, pa su količine manje - kaže Mileta Janković iz Ravnaje. - Nema ništa bez navodnjavanja, ali to je trošak i na manje površine se ne isplati takvo ulaganje.
Kupinari strahuju da se u voću ne pojave crvi, što bi pokvarilo posao. Dugotrajan period suše je uticao da se "sve i svašta natovari na jagodičasto voće, pre svega".
Očekuje se, u ovom delu Srbije, i berba šljive. Kilogram takozvane konzumne, koja ide u gajbe za kvantaške pijace, u Krupnju će da se plaća 100 dinara, što je duplo više nego lane. Za duplo će biti plaćena i "obična" šljiva, čija je cena prošle godine bila jedva 30 dinara. Mnogi ljudi čuvaju šljivu za rakiju, džem i slatko, tako da je pitanje šta će ostati kao tržišni višak.
- Šljiva je,međutim, loše rodila, pa će se "opariti" samo oni koji su imali sreću da dobro "ponese" ili su se baš potrudili da je sačuvaju od raznih pošasti - kaže Radenko Cvejić iz Lešnice. -Mnogi će da suše šljivu, što je je, uglavnom, i najbolja zarada.