Besplatna kontrola plodnosti zemljišta

Bez autora
Apr 06 2014

Poljoprivredno savetodavna stručna služba u Jagodini počela je besplatnu kontrolu plodnosti zemljišta na području Pomoravskog okruga na osnovu Uredbe Vlade Srbije. Uzorci se uzimaju sa parcela od prve do pete katstarske klase zemljišta, a na područjima sa otežanim uslovima i do sedme klase. Uzorci se primaju do 1.juna a sa jednog gazdinstva može biti najviše deset uzoraka. Pravo na besplatnu kontrolu plodnosti zemljišta imaju nosioci ili članovi komercijalnog porodičnog gazdinstva u aktivnom statusu koji su registrovali gazdinstvo. Cilj akcije je da se pomogne poljoprivrednicima da planiraju svoje radove i poprave plodnost zemljišta prema preporukama poljoprivrednih stručnjaka. U akciji besplatne kontrole plodnosti zemljišta na području ovog regiona lane je pregledano 4.500 uzoraka a rezultati dostavljeni Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i vlasnicima zemljišta.

Besplatna kontrola plodnosti zemljištaPoljoprivredno savetodavna stručna služba u Jagodini počela je besplatnu kontrolu plodnosti zemljišta na području Pomoravskog okruga na osnovu Uredbe Vlade Srbije.

Uzorci se uzimaju sa parcela od prve do pete katstarske klase zemljišta, a na područjima sa otežanim uslovima i do sedme klase, saopšteno je iz ove službe.

Uzorci se primaju do 1.juna a sa jednog gazdinstva može biti najviše deset uzoraka.

"Pravo na besplatnu kontrolu plodnosti zemljišta imaju nosioci ili članovi komercijalnog porodičnog gazdinstva u aktivnom statusu koji su registrovali gazdinstvo", stoji u saopštenju.

Cilj akcije je da se pomogne poljoprivrednicima da planiraju svoje radove i poprave plodnost zemljišta prema preporukama poljoprivrednih stručnjaka.

U akciji besplatne kontrole plodnosti zemljišta na području ovog regiona lane je pregledano 4.500 uzoraka a rezultati dostavljeni Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i vlasnicima zemljišta.

Najveći broj uzoraka na analizu dobili smo od poljoprivrednika Jagodine i Paraćina, a u preporukama smo istakli mere popravke plodnosti zemljišta, bilo da se radi o humifikaciji ili kalcifikaciji zemljišta, izjavila je Tanjugu stručni saradnik za ratarstvo Poljoprivredno savetodavne stručne službe Milanka Miladinović.

"U preporukama proizvođačima su i vrste i količine đubriva koje su potrebne za određene kulture, postoji, naravno i ekonomski faktor, koliko će poljoprivrednici moći da ispoštuju te preporuke sobzirom na nestašicu novca", rekla je Miladinović.

Postoje područja sa kiselim zemljištem i kao obaveza poljoprivrednicima je preporučena kalcifkacija i upotreba krečnjaka, dodala je ona.

Imamo i površina koje su dosta plodne sa visokim sadržajem fosfora i kalcijuma pa je savetovano poljoprivrednicima da smanje đubrenje, napomenula je Miladinović.

Miladinović je istakla da je odaziv i zainteresovanost poljoprivrednika bila dobra i ocenila da će akcija imati efekta.

Poljoprovrednici šest opština Pomoravskog okruga, prema podacima Regionalnog zadružnog saveza, obrađuju oko 115.000 hektara zemljišta, najveće površine zauzima kukuruz sa oko 65.000 hektara, pšenica i druge ozime žitarice oko 25.000 a ostalo povrće, industrijsko i krmno bilje.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik