BiH ne može izvoziti mlijeko u EU

Bez autora
Apr 03 2014

Sadašnja kontrola mlijeka i mliječnih prozivoda u BiH nije efikasna ni efektivna, te BiH ne može izvoziti mlijeko u EU, navodi se u izvještaju Odjeljenja za zdravlje i brigu o potrošačima Evropske komisije. Izvještaj je objavljen 26. marta.Na lošu kontrolu proizvoda utiče nedostatak profesionalnoig nadzora. Kvaliteta sirovog mlijeka je zabrinjavajuća. Samo nekolicina proizvoiđača mlijeka pridržava se kriterija o kvaliteti mlijeka propisanog u EU i zbog toga količina sirovog mlijeka proizvedena u BiH ne može zadovojiti standarde izvoza u Evropsku niju, navodi se u Izvještaju EU.

BiH ne može izvoziti mlijeko u EUSadašnja kontrola mlijeka i mliječnih prozivoda u BiH nije efikasna ni efektivna, te BiH ne može izvoziti mlijeko u EU, navodi se u izvještaju Odjeljenja za zdravlje i brigu o potrošačima Evropske komisije, saznaje BHRT.

Izvještaj je objavljen 26. marta.

"Na lošu kontrolu proizvoda utiče nedostatak profesionalnoig nadzora. Kvaliteta sirovog mlijeka je zabrinjavajuća. Samo nekolicina proizvoiđača mlijeka pridržava se kriterija o kvaliteti mlijeka propisanog u EU i zbog toga količina sirovog mlijeka proizvedena u BiH ne može zadovojiti standarde izvoza u Evropsku niju", navodi se u Izvještaju EU.

Kontrola stoke veoma je površna i nije pouzdana, proces certifikacije mliječnih proizvoda također je površan i nepouzdan, navodi se u Izvještaju i dodaje da su primijećene lažne izjave o ispravnosti mlijeka, prenosi BHRT.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik