Blažić: Vrijednost poljoprivrede proizvodnje u 2013. oko 21 milijardu kuna

Bez autora
Apr 06 2014

Ukupna vrijednost poljoprivredne proizvodnje prošle je godine iznosila oko 21 milijardu kuna, pri čemu se najznačajniji dio odnosi na stočarstvo, nekih 35 posto, kazala je pomoćnica ministra poljoprivrede Zvjezdana Blažić na predstavljanju izvješća Hrvatske poljoprivredne agencije (HPA) za 2013. godinu. Svi skupa smo zainteresirani da se poljoprivreda u Hrvatskoj unaprijedi i poveća njena konkurentnost, rekla je Blažić. HPA je, kako je istaknula, institucija s dugogodišnjom tradicijom u poljoprivredi, zadužena za unapređenje stočarske proizvodnje te je značajna za rad poljoprivrednih proizvođača kroz pomoć koju im pruža na terenu. Na predstavljanju izvješća za prošlu godinu istaknuto je kako je nastavljen pad isporučitelja mlijeka, ali i kako je iz godine u godinu raste kvaliteta isporučenog mlijeka.

Blažić: Vrijednost poljoprivrede proizvodnje u 2013. oko 21 milijardu kunaUkupna vrijednost poljoprivredne proizvodnje prošle je godine iznosila oko 21 milijardu kuna, pri čemu se najznačajniji dio odnosi na stočarstvo, nekih 35 posto, kazala je pomoćnica ministra poljoprivrede Zvjezdana Blažić na predstavljanju izvješća Hrvatske poljoprivredne agencije (HPA) za 2013. godinu.

Svi skupa smo zainteresirani da se poljoprivreda u Hrvatskoj unaprijedi i poveća njena konkurentnost, rekla je Blažić.

HPA je, kako je istaknula, institucija s dugogodišnjom tradicijom u poljoprivredi, zadužena za unapređenje stočarske proizvodnje te je značajna za rad poljoprivrednih proizvođača kroz pomoć koju im pruža na terenu.

Na predstavljanju izvješća za prošlu godinu istaknuto je kako je nastavljen pad isporučitelja mlijeka, ali i kako je iz godine u godinu raste kvaliteta isporučenog mlijeka.

Više od 95 posto svog isporučenog mlijeka je prvog razreda, odnosno europske kvalitete, na što trebamo biti ponosni, jer u to je uloženo puno znanja, novaca od strane laboratorija za kontrolu kvalitete i države, kazala je Blažić.

Naglasila je i kako su isporučitelji mlijeka koji su opstali na tržištu, njih više od 10 tisuća, ozbiljni i kvalitetni isporučitelji.

Ravnatelj HPA Zdravko Barać kazao je kako je broj isporučitelja mlijeka sa 14.874 u 2012. godini smanjen na 12.639 lani, a proizvodnja mlijeka smanjena je sa 602 milijuna litara na 504 milijuna litara.

No, ističe kako je kvaliteta mlijeka svake godine sve bolja i bolja o čemu govori činjenica da 95 posto isporučenog mlijeka ispunjava prvi razred, odnosno da je EU kvalitete.

Prije nekih 11 godina kada je u Hrvatskoj započela implementacija pravilnika kontrole kvalitete svježeg sirovog mlijeka, svega 18 posto mlijeka bilo je EU kvalitete, a danas premašujemo 95 posto. Iza toga stoji sustavni rad svih uključenih u taj sektor - proizvođača, mljekara i stručnih institucija poput HPA, kazao je Barač.

Navodi i kako je i u prošloj godini nastavljen trend smanjivanja broja krava, negdje za 11 tisuća. Tako je broj krava prošle godine u odnosu na godinu ranije smanjen za 5,5 posto, na 180,9 tisuća.

Prema pasminama, 65 posto ili 118.262 krava odnosi se na simentalsku pasminu, na holstein 24,5 posto ili 44.305 krava itd.

Izvješće HPA pokazuje i da je u 2013. evidentirano 23.600 uzgojno valjanih krmača, 41.279 uzgojno valjanih ovaca te 6.792 koza i dr.

HPA će svojim aktivnostima i nadalje pružati potporu poljoprivrednim proizvođačima i sustavno djelovati na unapređenju poljoprivredne proizvodnje s posebnim naglaskom na razvoj stočarskog sektora, istaknuto je na predstavljanju izvješća.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik