Čak 60 odsto obradivih površina ostaće neiskorišteno

Bez autora
Mar 18 2024

Predstojećom proljetnom sjetvom na području Unsko-sanskog kantona biće obuhvaćeno 26.000 hektara zemljišta, što je značajno manje u odnosu na ranije godine, potvrdio je Mehmed Ćenanović, ministar poljoprivrede u Vladi USK.

"Podaci koje dobijamo iz nadležnih službi iz lokalnih zajednica govore nam da se nastavlja trend pada broja zasijanih površina. Konkretno, u odnosu na neke protekle godine, kada je riječ o proljetnoj sjetvi, zasijane površine biće umanjene za oko 6.000 hektara", potvrdio je Ćenanović.

On je istakao kako je u protekloj jesenjoj sjetvi zasijano oko 16.000 hektara, što u zbiru s planom za proljetnu sjetvu ukupno iznosi oko 40.000 hektara zemljišta.

"Prema zvaničnim podacima, Unsko-sanski kanton raspolaže sa 105.000 hektara obradivih površina, što znači da će ostati neiskorišteno oko 60 procenata obradivog zemljišta", kazao je Ćenanović.

Prema njegovim riječima, u protekloj godini je za poticaje poljoprivrednoj proizvodnji, s kantonalnog i federalnog nivoa izdvojeno oko 39 miliona maraka, što su do sada najveći novčani iznosi, ali se i pored tolikih ulaganja sektor agrara nalazi u teškoj situaciji.

Prema njegovim riječima, u planiranje razvoja poljoprivredne proizvodnje neophodno je uključiti prehrambeni sektor i treba ga paralelno s poljoprivredom jačati, te tako omogućiti otkup poljoprivrednih proizvoda. Dobar primjer je proizvodnja mlijeka, koja se razvila i opstala zahvaljujući mljekarskoj industriji. U udruženjima koja okupljaju poljoprivredne proizvođače s područja Unsko-sanskog kantona navode da situacija nikada nije bila teža nego što je sada i da sjetva nikada nije bila skuplja.

U takvoj situaciji većina poljoprivrednika odlučuje da smanji sjetvene površine, a mnogi gase proizvodnju i farme.

"Vodeći ovakvu politiku sve više ćemo zavisiti od uvoza i uvoznih lobija. Farmeri više ne žele sjemeniti svoja grla i drastično se smanjuje stočni fond na ovim prostorima. Zamislite situaciju u kojoj su poljoprivrednici prinuđeni uzimati kredite po kamatnoj stopi od sedam ili osam posto, a Razvojna banka FBiH, koja bi trebalo da bude podrška poljoprivrednoj proizvodnji, kredite s minimalnim stopama izdaje firmama koje su bliske domaćim političarima ili na njihovu preporuku, a koje se bave trgovinom ili sličnim djelatnostima", kaže Ermin Veladžić, predsjednik Udruženja proizvođača mlijeka i mesa USK.

Prema njegovim riječima, sve više ovdašnjih poljoprivrednika se odlučuje na zatvaranje farmi i odlazak na rad u inostranstvo, pa je trenutno evidentan problem nedostatka radne snage.

"U ovome trenutku kako-tako opstaju porodična gospodarstva, ali mnogi poljoprivrednici stavljaju katance na svoje farme", navodi Veladžić.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik