Cena šokira ratare

Bez autora
Jun 20 2010

Uslovi za ovogodišnju proizvodnju nisu bili povoljni, setva je na mnogim parcelama kasnila zbog nepovoljnih klimatskih uslova, zbog obilnih majskih i junskih padavina, više od 300 litara po kvadatnom metru, došlo je do poleganja žita, a sadašnje visoke temperature šokantno deluju na useve pšenice i ječma. Prinosi će se najčešće kretati između četiri i šest tona, zavisno od ulaganja. Na kvalitet roda značajno će uticati vremenske prilike narednih dana, a čekuje se da će žetva početi kroz 10 do 15 dana. U Zapadnoj Bačkoj, u opštinama Apatin, Odžaci i Sombor pod ozimim usevima je blizu 30.000 hektara, a pšenica zauzima 25.000 ha. Na njivama pod ječmom padaju prvi otkosi. ProizvođačI nisu bili raspoloženi za razgovor o ceni pšenice. Mnogi od njih ističu da je za pokriće troškova proizvodnje potrebmna cena od 16-17 dinara, a plaše se da će se najčešće nuditi između 9,5 i 11 dinara po kilogramu pšenice, „što je nedopustivo i šokantno“.

Cena šokira ratareUslovi za ovogodišnju proizvodnju nisu bili povoljni, setva je na mnogim parcelama kasnila zbog nepovoljnih klimatskih uslova, zbog obilnih majskih i junskih padavina, više od 300 litara po kvadatnom metru, došlo je do poleganja žita, a sadašnje visoke temperature šokantno deluju na useve pšenice i ječma.

Na Danu polja, koji je organizovala Poljoprivredna stručna služba u Somboru, istaknuto je da će se prinosi najčešće kretati između četiri i šest tona, zavisno od ulaganja. Na kvalitet roda značajno će uticati vremenske prilike narednih dana, a čekuje se da će žetva početi kroz 10 do 15 dana.

U Zapadnoj Bačkoj, u opštinama Apatin, Odžaci i Sombor pod ozimim usevima je blizu 30.000 hektara, a pšenica zauzima 25.000 ha. Na njivama pod ječmom padaju prvi otkosi. ProizvođačI nisu bili raspoloženi za razgovor o ceni pšenice. Mnogi od njih ističu da je za pokriće troškova proizvodnje potrebmna cena od 16-17 dinara, a plaše se da će se najčešće nuditi između 9,5 i 11 dinara po kilogramu pšenice, „što je nedopustivo i šokantno“.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik