Cilj Vlade da Srbija postane žitnica Evrope

Bez autora
Feb 05 2013

Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Goran Knežević razgovarali su danas sa direktorom Razvojnog fonda Abu Dabija Mohamedom Saifom Al Suvaidijem i projekt menadžerom tog fonda Rašidom Al Kabijem. Na sastanku je postignut dogovor o tome da Vlada Srbije podnese zahtev za kreditnu liniju u iznosu od 100 miliona dolara za ulaganje u infrastrukturu u poljoprivredi, čime bi se značajno povećala proizvodnja u povrtarstvu, voćarstvu i ratarstvu u Srbiji. Takođe, dogovoreno je da se taj zahtev podnese odmah, kako bi bord direktora tog fonda počeo da ga razmatra već u martu. Kredit bi bio korišćen za dve namene, od kojih je jedna čišćenje postojeće mreže kanala za navodnjavanje i odvodnjavanje, izgradnja nove mreže kanala, ali i niskonaponske mreže do njiva kako bi poljoprivrednici mogli da koriste i jeftinije izvore energije za pokretanje motora za navodnjavanje i odvodnjavanje.

Cilj Vlade da Srbija postane žitnica EvropeMinistar finansija i privrede Mlađan Dinkić i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Goran Knežević razgovarali su danas sa direktorom Razvojnog fonda Abu Dabija Mohamedom Saifom Al Suvaidijem i projekt menadžerom tog fonda Rašidom Al Kabijem.

Na sastanku je postignut dogovor o tome da Vlada Srbije podnese zahtev za kreditnu liniju u iznosu od 100 miliona dolara za ulaganje u infrastrukturu u poljoprivredi, čime bi se značajno povećala proizvodnja u povrtarstvu, voćarstvu i ratarstvu u Srbiji.

Dinkić je nakon razgovora saopštio da je, takođe, dogovoreno da se taj zahtev podnese odmah, kako bi bord direktora tog fonda počeo da ga razmatra već u martu, i izrazio nadu da će ta kreditna linija biti odobrena.

On je ukazao na to da bi kredit bio korišćen za dve namene, od kojih je jedna čišćenje postojeće mreže kanala za navodnjavanje i odvodnjavanje, izgradnja nove mreže kanala, ali i niskonaponske mreže do njiva kako bi poljoprivrednici mogli da koriste i jeftinije izvore energije za pokretanje motora za navodnjavanje i odvodnjavanje.

Druga kreditna linija, kako je objasnio, bila bi namenjena samim poljoprivrednicima - kako individualnim, tako i kompanijama koje se bave poljoprivrednom proizvodnjom.

Prema njegovim rečima, to bi bili dugoročni krediti za kupovinu opreme i mehanizacije, odobravani na 10 godina, sa počekom od tri godine i vrlo niskom kamatnom stopom.

Dinkić je potvrdio da je u planu da se radovi na navodnjavanju izvrše na teritoriji čitave Srbije, uz napomenu da će sredstva biti namenjena svim registrovanim poljoprivrednim proizvođačima.

On je ukazao na to da je ovo samo početak saradnje sa Razvojnim fondom Abu Dabija, čiji su predstavnici, kako je naveo, najavili da će ukoliko ovaj projekat bude uspešno sproveden u ovoj godini, i narednih godina nastaviti da finansijski pomažu Srbiju u istom iznosu.

Dinkić je naglasio da je cilj da se od Srbije napravi žitnica Evrope, kao i da se obezbedi da domaća poljoprivreda više ne zavisi od klimatskih promena.

Važno je da naši poljoprivrednici konačno dobiju povoljna sredstva za kupovinu nove opreme i da višestruko povećamo prinose, a ovo je šansa koja ne sme da se propusti, zaključio je ministar.

Al Suvaidi je istakao da je današnja poseta rezultat niza uspešnih razgovora sa predstavnicima Vlade Srbije, i dodao da je tema razgovora bilo finansiranje nekoliko projekata, pri čemu je najveća pažnja posvećena poljoprivredi.

Počinjemo saradnju sa zajmom poljoprivrednicima za kupovinu opreme za navodnjavanje i mehanizaciju, naglasio je on, uz ocenu da je to prvi korak jedne odlične, dugotrajne saradnje sa Srbijom.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik