Dobar rod pšenice, niska cena

Bez autora
Jul 18 2013

Žetva je pri kraju, ratari se raduju dobrom rodu, ali ne i otkupnoj ceni, jer su trgovci ponudili svega 16 dinara za kilogam pšenice. Direkcija za robne rezerve narednih dana otkupiće 59.500 tona pšenice ovogodišnjeg roda, po ceni od 20 dinara za kilogram u koju je uračunat i PDV. Poljoprivrednici se nadaju da će ta cena uticati i na rast tržišne cene hlebnog žita. Uprkos vremenskim neprilikama, odavno nije bio tako dobar rod pšenice. Prosečan prinos u Vojvodini je oko sedam tona po hektaru. Proizvođačka cena je, grubo, ako računamo prosek od sedam tona, između 19 i 20 dinara. Na berzi u Budimpešti kilogram pšenice je 18,9 dinara.

Dobar rod pšenice, niska cenaPšenica je ove godine dobro rodila. Trgovci nude svega 16 dinara po kilogramu. Direkcija za robne rezerve narednih dana otkupiće gotovo 60.000 tona pšenice po ceni od 20 dinara za kilogram. Poljoprivrednici se nadaju da će ta cena uticati i na rast tržišne cene hlebnog žita.

Žetva je pri kraju, ratari se raduju dobrom rodu, ali ne i otkupnoj ceni, jer su trgovci ponudili svega 16 dinara za kilogam pšenice. Direkcija za robne rezerve narednih dana otkupiće 59.500 tona pšenice ovogodišnjeg roda, po ceni od 20 dinara za kilogram u koju je uračunat i PDV. Poljoprivrednici se nadaju da će ta cena uticati i na rast tržišne cene hlebnog žita.

Uprkos vremenskim neprilikama, odavno nije bio tako dobar rod pšenice. Prosečan prinos u Vojvodini je oko sedam tona po hektaru.

Dragiša Grujuć iz Sibača kod Pećinaca kaže da je sa cenom od 16 dinara, gubi 150 kilograma po jutru zemlje.

Proizvođačka cena je, grubo, ako računamo prosek od sedam tona, između 19 i 20 dinara, navodi Vlada Nikolić iz Buđanovaca kod Rume.

Na berzi u Budimpešti kilogram pšenice je 18,9 dinara.

Žarko Galetin iz Produktne berze Novog Sada napominje da je ova godina stabilizovala bilanse pšenice kako u Srbiji tako i u svetu. Jednostavno, sve te tržišne okolnosti i parametri uticali se da cena bude ovakva. Primetno je u poslednje vreme da ta cena ide na gore, navodi Galetin.

Ratari čekaju bolju ponudu

Prošle godine troškovi proizvodnje pšenice po hektaru iznosili su oko 36.000 dinara, ove oko 50.000 dinara. Čekajući bolju cenu ratari je ostavljaju na čuvanje.

Radovan Rašković iz Zemljoradničke zadruge "Buđanovci" kaže da je pšenica je uskladištena u silos MK pod okriljem te zadruge. Šta će biti dalje sa pšenicom zavisi od proizvođača. Neko će se odlučiti na čuvanje neko će prodati. Seljaci su u opštoj nedoumici, kaže Rašković.

Ove godine Republička direkcija za robne rezerve otkupiće nepunih 60.000 tona pšenice, što je samo nešto više od dva odsto ukupnog roda. Minimalna količina koju će Rezerve kupovati od registrovanih poljoprivrednika i zadruga iznosi pet a maksimalna pedeset tona.

Kilogram pšenice na kraju žetve 2012. godine plaćen je od 22 do 24 dinara, tada su troškovi proizvodnje bili za oko 40 odsto manji od ovogodišnjih.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik