Europski novac za ribare, poljoprivrednike i školjkare

Bez autora
Mar 27 2014

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju raspisala je IPARD natječaj za mjeru 103 "Ulaganja u preradu i trženje poljoprivrednih i ribarskih proizvoda“, koji je otvoren od 24. ožujka do 7. travnja 2014. godine. Riječ je o sredstvima Europske unije, a mjera 103 je posebno zanimljiva za poljoprivrednike, ribare i školjkare te vinogradare i maslinare, koji na ovaj način mogu poboljšati svoju postojeću proizvodnju te ulagati u nove preradbene i otpremne kapacitete. Sredstva potpore osiguravaju se iz proračuna EU-a i RH, od čega EU sudjeluje sa 75 posto udjela, a RH s 25 posto udjela. Po jednoj investiciji ili projektu, podnositelj prijave može tražiti potporu za prihvatljive izdatke koji nisu manji od 33.800 eura ili za ulaganja koje se odnose na sektore vinarstva i maslinova ulja u iznosu ne manjem od 13.500 eura.

Europski novac za ribare, poljoprivrednike i školjkareAgencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju raspisala je IPARD natječaj za mjeru 103 "Ulaganja u preradu i trženje poljoprivrednih i ribarskih proizvoda“, koji je otvoren od 24. ožujka do 7. travnja 2014. godine.

Riječ je o sredstvima Europske unije, a mjera 103 je posebno zanimljiva za poljoprivrednike, ribare i školjkare te vinogradare i maslinare, koji na ovaj način mogu poboljšati svoju postojeću proizvodnju te ulagati u nove preradbene i otpremne kapacitete.

Sredstva potpore osiguravaju se iz proračuna EU-a i RH, od čega EU sudjeluje sa 75 posto udjela, a RH s 25 posto udjela. Po jednoj investiciji ili projektu, podnositelj prijave može tražiti potporu za prihvatljive izdatke koji nisu manji od 33.800 eura ili za ulaganja koje se odnose na sektore vinarstva i maslinova ulja u iznosu ne manjem od 13.500 eura.

Osim toga, poljoprivrednici, ribari, školjkari, maslinari i vinogradari mogu tražiti potporu, bez obzira na ukupnu vrijednost investicije, za prihvatljive izdatke koji ne prelaze tri milijuna eura osim u sektoru maslinova ulja gdje prihvatljivi izdaci ne mogu prelaziti pola milijuna eura.

Kako nam je rečeno u APPR-u, sredstvima iz EU fondova želi se prilagoditi postojeće poljoprivredne i riblje objekta za preradu kako bi udovoljili minimum EU standarda, koji se odnose na higijenu, javno zdravstvo, dobrobit životinja, sigurnost na radu i ekološke uvjete.

- Primjerice, ovim sredstvima se financira izgradnja ili rekonstrukcija distributivnih centara za pročišćavanje živih školjkaša s pogonima za tretiranje vode kao i pogona za uskladištenje, pakiranje i otpremu živih školjkaša.

Što se tiče poljoprivrede, potiču se ulaganja za preradu sortiranje, obradu, konzerviranje, sušenje, zamrzavanje, voća, povrća, maslina, aromatičnog, ljekovitog i začinskog bilja, gljiva te ulaganja u uljare, kazala je Leticija Hrenković iz Agencije za plaćanje u poljoprivrediu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik