FBiH ulaže 10 miliona maraka u modernizaciju poljoprivrede

Bez autora
May 05 2021

Preko Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva bit će osigurano 10 milijuna maraka za potporu investicijama u sektoru poljoprivrede i prehrambene industrije, a namjena sredstava kreće se od ulaganja u strojeve do investicija u nove objekte, piše bh. izdanje Večernjeg lista.

Odluku o osiguranju ovoga iznosa pozdravili su iz Seljačkog saveza Federacije BiH iz kojega ističu kako su novčane potpore za investicije najvažniji oblik ulaganja za domaću poljoprivrednu proizvodnju.

Uvidom u program novčanih potpora u poljoprivredi i ruralnom razvoju vidljivo je kako će se ovih 10 milijuna maraka raspodijeliti na nekoliko iznimno značajnih investicijskih kategorija.

Pravo na potporu imat će klijenti koji su izvršili kupnju poljoprivrednih strojeva i priključnih uređaja, klijenti koji su izvršili kupnju opreme za biljnu ili stočarsku proizvodnju, kao i oni koji su izvršili kupnju visoko kvalitetnih rasplodnih grla stoke od pravnih osoba s prostora BiH ili iz uvoza.

Istodobno, pravo na potporu imaju klijenti koji su izvršili izgradnju ili proširenje građevinskih objekata u funkciji poljoprivredne proizvodnje ili prerade poljoprivrednih proizvoda za koje posjeduju građevinsku dozvolu, odnosno njihovo opremanje, navodi ‘Večernjak’.

Ova mjera obuhvaća izgradnju i opremanje staklenika ili plastenika za koje nije potrebna građevinska dozvola. Pravo na potporu imaju klijenti koji su izvršili legalizaciju postojećih stajskih i drugih objekata u funkciji poljoprivredne proizvodnje te su pribavili građevinsku dozvolu. U sklopu mjere bila bi podržana i dogradnja postojećih ili izgradnja pomoćnih objekata za odlaganje biološkog otpada i uklanjanje zagađenja koje nastaje kao posljedica proizvodnoga procesa, u skladu s građevinskom dozvolom.

Ova mjera obuhvaća i troškove izgradnje postrojenja za pretvaranje biološkog otpada u obnovljive izvore energije i proizvodnju energije iz drugih obnovljivih izvora za potrebe poljoprivrednih gospodarstava.

U svim ovim primjerima bit će financirano do 30 posto vrijednosti prihvatljivih troškova investicije. Istodobno, istovrsni projekti predmet su financiranja posredstvom kreditne linije Razvojne banke Federacije BiH, u čemu Federalno ministarstvo poljoprivrede sudjeluje svojim grantom od 2,000.000 maraka, iz čega će biti financirano do 25 posto vrijednosti prihvatljivih troškova investicije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik